Uit het jaarverslag van 2019 van Comité I blijkt dat de Belgische Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV nooit eerder zoveel uitzonderlijke inlichtingenmethoden hebben gebruikt. Dit meldt Le Soir. Hieronder valt het openen van post, afluisteren van apparaten en het stiekem doorzoeken van plaatsen.

In totaal heeft de Staatsveiligheid alleen al 449 keer gebruik gemaakt van dergelijke methoden. Ook de militaire inlichtingendienst deed dit 76 keer. De toezichthouder van comité I noemt dit een opmerkelijke stijging. In 2018 lagen de cijfers nog op 344 voor Staatsveiligheid en 28 voor ADIV. De specifieke methoden, zoals het vorderen van reisgegevens, zijn stabiel gebleven.

Het jaarverslag werd vrijdagmiddag achter gesloten deuren besproken met begeleiding van de parlementaire commissie. Uit het verslag kan bovendien worden afgeleid dat de methoden bij Staatsveiligheid vooral tegen terrorisme worden ingezet. Bij ADIV doen ze dit vooral voor militaire spionage. Comité I stelde daarbij vast dat ADIV veelvuldig bevraagd wordt om screenings uit te voeren zonder dat er een duidelijke wettelijke basis voorhanden is. Die dienst zegt stappen te ondernemen om dit te verbeteren.