Coup de théâtre in het getouwtrek rond de keuze van Bart Somers om in zee te gaan met ‘Join.Vlaanderen’, als nieuwe participatieorganisatie. De voorbije dagen was er deining ontstaan over zijn keuze voor netwerkorganisatie Join.Vlaanderen. Daarmee leek het Minderhedenforum aan kant te zijn geschoven. Maar Somers  wijzigt nu zijn positie en roept vandaag op de krachten te bundelen. Dat zegt hij in een persbericht.

Nauwelijks enkele dagen na de aankondiging van de keuze voor ‘Join.Vlaanderen’ lijkt Somers het geweer van schouder te veranderen. De Vlaamse minister van Samenleven zat vandaag samen met zowel de bestuurders van Join.Vlaanderen en van het Minderhedenforum en lanceert nu een oproep om de krachten te bundelen. De minister “betreurt de commotie en het feit dat men dreigt te vervallen in onnodige tegenstellingen”.

“Een onbegrijpelijke beslissing”, zo reageerde Landry Mawungu (30), directeur van het Minderhedenforum op de beslissing. De partij Groen stelde in het Vlaams Parlement “dat het een publiek geheim is dat Somers nu de N-VA tegemoetkomt”. Maar evenmin is het een publiek geheim dat de partij Groen, die Mawungu, begin januari van dit jaar voordroeg als voorzitter van de raad van bestuur bij arbeidsbemiddelaar Actiris in Brussel, een goede verstandhouding heeft met het Minderhedenforum.

(lees verder onder deze tweet)

Bart Somers komt tegemoet aan kritiek van Groen en CD&V

 

Mogelijk speelde Groen ook haar positie en ministers in de federale regering in om Somers van gedachten te doen veranderen. Maar ook binnen de eigen Vlaamse coalitie veroorzaakte de beslissing van Somers heel wat ongenoegen. Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V) verklaarde publiek dat het dossier van Join.Vlaanderen “geen sterke indruk geeft”. En ook Jo Brouns (CD&V) vroeg zich af “waarom we jarenlange opgebouwde ervaring overboord zouden gooien”?

Na een vergadering met beide partijen roept de Vlaamse minister van Samenleven nu vandaag nu beide partijen op om “de krachten te bundelen”.

“Daarom zal ik de komende weken beide organisaties samenbrengen. Ik ambieer daarbij de kwaliteiten en complementariteit van beide spelers in elkaar te schuiven. Om zo te komen tot een sterke en vernieuwde aanpak op het terrein,” klinkt het bij Somers.