Vlaanderen gaat opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Tientallen aanvragen van vooral islamitische geloofsgemeenschappen werden de voorbije jaren niet behandeld omdat toenmalig bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) de erkenningen had stopgezet. Huidig minister Bart Somers (Open Vld) wil de erkenningen terug opstarten.

In 2017 besliste toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om tijdelijk geen lokale geloofsgemeenschappen te erkennen. Daardoor werden tientallen aanvragen van vooral islamitische gemeenschappen niet behandeld. Volgens Homans kreeg ze onvoldoende informatie van de geloofsgemeenschappen en was er te veel onduidelijkheid over de toepassing van de criteria tot erkenning. 

Een studie van de KU Leuven in 2019 deed enkele voorstellen voor nieuwe en betere criteria, zoals een proefperiode van vijf jaar en meer financiële transparantie. Vooral dat laatste was belangrijk omdat dergelijke geloofsgemeenschappen niet zelden gefinancierd en dus ook gecontroleerd worden door buitenlandse en soms extremistische overheden. Dat wordt nu verboden. 

Daarom besluit minister Bart Somers om de erkenningen opnieuw op te starten. “Op die manier zal er een veel betere controle gebeuren, maar kunnen we lokale geloofsgemeenschappen ook veel beter ondersteunen”, aldus Somers in HLN. “We kunnen mistoestanden sneller en kordater aanpakken, maar ook goed functionerende gemeenschappen beschermen en verdedigen als er onterechte kritiek wordt geuit.”