Vrijdag maakte Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bekend dat hij opnieuw lokale geloofsgemeenschappen gaat erkennen. In ‘De Zevende Dag’ gaf de minister vanmorgen meer uitleg over het nieuwe decreet. “Op dit moment zijn er 50 à 100 aanvragen ingediend”, klinkt het.

Het decreet, waarover de Vlaamse regering het vrijdag eens raakte, bepaalt nieuwe voorwaarden voor de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen. “Of we dat nu graag horen of niet, de islam is een realiteit in Vlaanderen. We moeten daarmee samenleven. Hoe meer we dat doen, hoe minder kans we geven aan extremisme”, zegt Somers in ‘De Zevende Dag’.

(Lees verder onder de tweet.)

“50 à 100 aanvragen”

Vanaf september 2021 zal het nieuwe decreet van kracht zijn. Alle erkende erediensten krijgen één jaar de tijd om zich aan de nieuwe voorwaarden aan te passen. Eén erkenningsvoorwaarde is het verbod op buitenlandse financiering.

De liberale minister wil “verbinden” naar Mechels model. Op dit moment zijn “enkele tientallen” aanvragen ingediend. “50 à 100”, verduidelijkt hij. “Niet alleen van moskeeën trouwens.”