Een Russische helikopter is neergehaald boven Armenië, niet ver van het dorp Yeraskh. Dat meldt het Russische persagentschap RIA. Het incident vond plaats op maandag rond 17:30 toen de helikopter een konvooi aan het begeleiden was naar een militaire basis niet ver van de Azerbeidzjaanse grens. Plots werd het toestel beschoten. De Azerbeidzjaanse regering heeft ondertussen toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het incident. Het was volgens de overheid echter een ongeluk.

“De Mi-24 werd vanaf de grond beschoten door Manpads, man-portable air-defense systems. Door de raketaanval verloor de piloot de controle waardoor het toestel neerstortte in de bergen op Armeens grondgebied,” staat te lezen in een officiële statement.

Twee bemanningsleden kwamen om het leven, één iemand werd geëvacueerd. Er verliep eerst een onderzoek naar wie verantwoordelijk was, maar Azerbeidzjan heeft ondertussen toegegeven dat het zijn schuld is, al was het naar eigen zeggen niet de bedoeling. “De helikopter werd neergeschoten in Armenië buiten het oorlogsgebied in Nagorno-Karabach,” benadrukt het Russische Ministerie van Defensie.

(Lees verder onder de tweet)

Conflict in Nagorno-Karabach wordt heviger

Ondertussen blijft het conflict in Nagorno-Karabach heviger worden. Volgens RIA zouden Azerbeidzjaanse troepen de hoofdstad, Stepanakert, benaderen. De val van Shushi, gekend als Shusha bij de Azeri’s, wordt ondertussen bevestigd door de Armenen in een post door Vahram Poghosyan. Er werd eerst nog beweerd dat zijn account gehackt was, maar dat bleek niet te kloppen. Azerbeidzjan lanceerde ook alvast beelden van Shushi.