Drie woonhuizen zijn met de grond gelijk gemaakt in Nagorno-Karabachs grootste stad en hoofdstad, Stepanakert, toen afgelopen nacht Azerbeidzjan bombardementen uitvoerde in het gebied. De op één na grootste stad kreeg ook te kampen met bombardementen van de Azeri’s. Dat meldt Reuters.

Azerbeidzjan ontkent de bombardementen in Stepanakert. Volgens twee onafhankelijke waarnemers is er echter wel degelijk gevochten tot diep in de enclave. Het staak-het-vuren is dus zonder twijfel opnieuw gebroken door de Azerbeidzjanen.

Volgens de reddingsdiensten werden de woonwijken opzettelijk gebombardeerd. Ook de infrastructuur van de steden zouden doelwitten geweest zijn. Er zouden ook meerdere doden en slachtoffers gevallen zijn, maar Reuters kon dit niet bevestigen en Jakob Kürüm van SCEPTR is niet langer ter plaatse. De Azeri’s willen waarschijnlijk op die manier de Armenen demoraliseren en dwingen te capituleren.

“Desinformatie en propaganda”

Azerbeidzjan noemt de beschuldigingen desinformatie en propaganda. Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie ontkent ferm dat er bombardementen uitgevoerd zijn en noemt het niets meer dan Armeense leugens.

Daarnaast wijzen de Azeri’s naar de Armenen met gelijkaardige beschuldigingen. De Armeense strijdkrachten zouden namelijk zelf meerdere steden gebombardeerd hebben, zoals Terter, Barda en Ganja, de op één na grootste stad in Azerbeidzjan. Tientallen mensen zouden hierbij om het leven gekomen zijn volgens Azerbeidzjan.

De slag om Sushi, of Susha voor Azerbeidzjan

Volgens Thomas de Waal in Reuters zou het conflict in Nagorno-Karabach binnenkort uitmonden tot een strijd om Sushi, een stad die door de Azeri’s Susha genoemd wordt. De Waal is een analist voor Carnegie Endowment for International Peace en heeft een boek geschreven over de eerste oorlog rond de jaren 90. “Sushi is belangrijk voor de Azeri’s,” zegt hij. “Het is een cultureel en historisch centrum en een stad waar ze een etnische meerderheid waren voor de oorlog. Het is bijna zeker.”

Dat denkt hij omdat de Azeri’s hun focus hebben verlegd. “Eerst was de Laçın-corridor een belangrijk doelwit maar de Azeri’s hebben zich teruggetrokken om zich op een nieuw doelwit te focussen. Sushi is ook belangrijk voor de Armenen. Het ligt niet ver van Stepanakert. Daarnaast staat daar de kathedraal van de Republiek Artsach.” De Laçın-corridor was eerder een belangrijk doelwit omdat het een belangrijke bergpas is tussen Armenië en Nagorno-Karabach.

Interview met vice-buitenlandminister van Artsach