Ondanks het feit dat zowel de bevolking als het Kalmthoutse gemeentebestuur zich verzetten tegen de komst van een asielcentrum in de gemeente, heeft het asielcentrum maandag toch gewoon de deuren geopend. Dat meldt Het Laatste Nieuws. 

In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land hoog. Omdat alle asielzoekerscentra in ons land volzitten, worden regelmatig nieuwe asielcentra geopend of heropend. Begin dit jaar bleek dat er ook in de Kempense gemeente Kalmthout een nieuw asielcentrum zou komen. Het gemeentebestuur bleek daar niet van op de hoogte gebracht te zijn en reageerde kritisch.

Meermaals nam het gemeentebestuur juridische stappen tegen het asielcentrum, maar dat mocht dus niet baten. Maandag heeft het asielcentrum, waar iets meer dan 100 asielzoekers zullen samenleven, officieel de deuren geopend. Er zijn inmiddels 14 asielzoekers aangekomen in het opvangcentrum, de komende dagen zullen tientallen anderen naar het centrum gebracht worden.

Fedasil, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, zei ondanks het verzet van gemeentebestuur en bevolking te zullen doorzetten met het asielcentrum in Kalmthout en haalt nu dus zijn slag thuis.