Etnische Armeense dorpsbewoners in Nagorno-Karabach staken vandaag hun huizen in brand alvorens naar Armenië te vluchten. De oorzaak is het vredesakkoord tussen de Armeense premier Nikol Pasjinian en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, dat grote delen van Nagorno-Karabach aan Azerbeidzjan toewijst.

Het akkoord, dat onder toezicht van de Russische president Poetin werd ondertekend, heeft grote gevolgen voor de christelijke bewoners van de regio, die onder islamitisch bestuur komen. De bewoners van Armeense oorsprong zien het niet zitten om hun huizen aan de Turken en Azeri’s te overhandigen. Ze staken veel van hun huizen daarom in brand, om vervolgens naar Armenië te vluchten.

Het vredesakkoord tussen Jerevan en Bakoe, onder toezicht van Moskou, maakte een einde aan bijna zeven weken intense gevechten in Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan heroverde daarbij grote gebieden die onder Armeense controle stonden. Onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten erkennen het akkoord niet.

“Kansen Armenië aangetast”

Bewoners van het district Kalbajar, dat decennialang door etnische Armeniërs werd gecontroleerd, begonnen deze week met een massale uittocht nadat was aangekondigd dat Azerbeidzjan op zondag de controle over hun gebied zou krijgen.

Professor Anahit Khosroeva, een Assyrische activist gevestigd in Armenië, reageert aan SCEPTR: “Op dit moment hebben de Armeniërs te maken met een nieuwe inkrimping van het vaderland en een nieuwe genocide. Artsakh (Nagorno-Karabach, nvdr), waar de inheemse Armeense bevolking al 3000 jaar woont, wordt afgenomen, waardoor de kansen en de levensvatbaarheid van de staat Armenië in het algemeen in het gedrang komen.”

1 REACTIE