Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vertelt in een interview met De Zondag dat de politie ook op Kerstmis de coronamaatregelen zal handhaven. “Als we ons allemaal goed aan de maatregelen houden, dan kunnen we misschien een perspectief bieden.”

“Kerst is een belangrijke periode voor veel mensen, ook voor mij”, zegt Verlinden in De Zondag. It’s gonna take some time, but I’ll get there, zong Chris Rea in Driving home for Christmas. We zijn nu op vijf weken van Kerstmis. Als we ons allemaal goed aan de maatregelen houden, dan kunnen we misschien een perspectief bieden”, klinkt het.

Maar welk perspectief dat is, kan de minister nog niet zeggen. “Ik wil geen valse beloftes doen. Maar het is mijn absolute wens, en die van mijn collega’s, om iets meer menselijke nabijheid toe te laten voor Kerstmis. Tegelijk moeten we de alarmsignalen van de ziekenhuizen héél serieus nemen. We moeten een evenwicht vinden.”

“De politie zal ook dan toezien op de naleving van de maatregelen. Handhaving is heel belangrijk. En waar dat nodig is, door geluidshinder bijvoorbeeld, zal de politie aanbellen. Maar de woonstbetreding op zich is geen prioriteit. De wetgeving maakt dat ook niet mogelijk”, besluit ze.