Er komt heel wat kritiek op de uitspraken van minister Annelies Verlinden (CD&V) over het feit dat in de tuin afspreken met vrienden enkel mag indien er directe toegang is tot de tuin. Mensen met een rijhuis bijvoorbeeld kunnen daardoor ook in de tuin geen vrienden uitnodigen.

Vrijdagavond maakte de regering bekend dat ook voor de feestdagen geen versoepelingen zullen worden doorgevoerd en Kerstmis dus in beperkte kring zal moeten worden gevoerd. Vandaag kwam minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitleg geven over de maatregelen in De Ochtend. Daarbij beantwoordde ze ook de vragen over de mogelijkheid om met vrienden af te spreken in de tuin.

Directe toegang tot tuin

Buiten afspreken mag immers met vier mensen, en sommige mensen zouden Kerstmis of Nieuwjaar dan ook buiten willen vieren. Minister Verlinden benadrukt echter dat dat enkel mag indien er een directe toegang is tot de tuin. “Het klopt dat je nog met vier mensen kan afspreken, als het buiten kan gebeuren. Maar als dat betekent dat je eerst langs binnenruimtes moet, kan het niet”, aldus Verlinden.

Op sociale media kwam al snel heel wat kritiek op die voorwaarde. UGent-rector Rik Van de Walle bijvoorbeeld, nochtans steeds voorstander van strenge maatregelen, liet zijn afkeur blijken. “Het is gebeurd. Voor het eerst vind ik een door de overheid in het vooruitzicht gestelde coronamaatregel te streng. Met vier buiten afspreken kan enkel met directe toegang naar tuin. Nou … iederéén moet wat gezond verstand gebruiken. Alles moet een beetje redelijk blijven. Dit is geen goed voorstel. Beter niet doen dus, mevrouw de minister.”

Heel wat mensen hebben immers geen directe toegang tot de tuin, zoals iedereen met een rijhuis, maar ook vele andere woningen. Minister Verlinden begrijpt dat zij zich benadeeld voelen: “Ik begrijp dat het oneerlijk kan overkomen voor wie geen andere toegang heeft tot de tuin, maar als je eens iemand anders wil zien dan je knuffelcontact, is er altijd nog de mogelijkheid om te gaan wandelen of af te spreken in een park.”