Het juridische team van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) hield maandag een persconferentie over de kiesfraude die volgens hen tot nu toe ontdekt werd. Rudy Giuliani, advocaat van Trump en voormalig burgemeester van New York, maakte gewag van “grootschalige en centraal gecoördineerde fraude”.

Giuliani verwees onder meer naar verklaring onder eed van een Democratisch kiesmedewerker in Detroit. De vrouw beweerde dat er in haar stad gefraudeerd werd door de verzenddatum van stembiljetten aan te passen. Daarnaast kreeg ze naar eigen zeggen de opdracht om de identiteit van de kiezers niet te controleren, zag ze hoe kiezers instructies kregen op wie te stemmen en zag ze mensen meermaals stemmen.

“Manipulatie van stemcomputers kostte Trump miljoenen stemmen”

Volgens Giuliani mochten kiezers in de steden Philadelphia en Pittsburgh hun keuze achteraf aanpassen, terwijl dat niet kon Republikeinse kiesdistricten. Hij maakte ook gewag van tientallen Republikeinse controleurs die de tellingen niet mochten waarnemen. Tot slot zei hij dat poststemmen en elektronisch stemmen bijzonder gevoelig zijn voor fraude.

Een van de zwaarste beschuldigingen werd geuit door advocate Sydney Powell, die beweerde dat links de verkiezingen probeerde te stelen door de software in de stemcomputers te manipuleren. Volgens Powell gaat het om miljoenen stemmen. “Wanneer de fraude eindelijk aan het licht komt, denk ik dat we zullen zien dat Trump ten minste 80 miljoen stemmen had”, zei Powell.

Uithaal naar de pers

De beweringen van het juridische team van Trump werden door de meeste Amerikaanse media vrijwel meteen afgedaan als ‘fake news’, veelal zonder in te gaan op de concrete voorbeelden, die volgens Giuliani allen gebaseerd zijn op getuigenissen onder ede.

Giuliani haalde doorheen de persconferentie hard uit naar de Amerikaanse pers. “Ik weet dat je blijft vertellen, ten onrechte, dat we geen bewijs hebben. Dat we geen specifieke gevallen van fraude hebben ontdekt. Dat komt omdat de berichtgeving hierover bijna net zo oneerlijk is geweest als de fraude zelf”, zei Giuliani. “Het Amerikaanse volk heeft het recht om dit te weten.”