Woensdagavond 25 november zijn acht mannen aangehouden door de politie van Roosendaal. Verschillende agenten waren op de been om de recent ontstane overlast door vuurwerk te bestrijden en te handhaven. De burgemeester had na ernstige rellen die al enige dagen plaatsvinden en waarbij illegaal vuurwerk is ontstoken en brand is gesticht in Roosendaal, een ‘noodverordening’ uitgevaardigd. Diverse buurtbewoners zitten met de schrik om het hart en waren inmiddels radeloos.

Een grote groep jongeren had maandagavond in het Brabantse Roosendaal voor flink wat onrust gezorgd. Er is veel vuurwerk afgestoken en op diverse plekken zijn brandjes gesticht. Onder meer ontstond ook brand in een voormalig kerkgebouw aan de Lindenburg, vermoedelijk door vuurwerk.

„Jongeren staken vuurwerk af met jerrycans met brandbaar spul waardoor brand ontstond”, vertelt een ooggetuige. Uiteindelijk heeft de politie een linie gevormd en hebben agenten een deel van de Elisadonk schoongeveegd.”, meldde Omroep Brabant.

Volgens een buurtbewoner zijn er ook vuurwerkbommen naar agenten gegooid. „Het lijkt wel oorlog in Roosendaal”, verzucht een omwonende. De overlast zou om acht uur ’s avonds zijn begonnen en tot een uur of elf geduurd hebben.

Burgemeester vaardigt noodverordening en samenscholingsverbod uit

De noodverordening houdt in dat personen die niets te zoeken hebben in de wijken Kalsdonk, Kroeven, Langdonk en Westrand in Roosendaal geweerd worden. Het is verboden om vuurwerk bij te hebben evenals spullen bij die als wapen gebruikt kunnen worden. De maatregelen gelden tot en met 9 december a.s.

Overtreding van de verordening leidt tot forse straffen. Zo kun je, bij overtreding, een gevangenisstraf krijgen van ten hoogste drie maanden of een boete tot 4.350 euro. Sinds dinsdagavond geldt eveneens een samenscholingsverbod voor de gehele gemeente Roosendaal. Dat verbod geldt wanneer er op straat meer dan twee personen bij elkaar zijn.

De politie wil nu een inventaris maken van de overlastplaatsen in de gemeente. Daarom vraagt de politie elke overlast te melden en te lokaliseren. 

Controles en onderzoek door de politie

Politiemensen controleerden woensdag bij de ingangen van de genoemde wijken of personen een geldige reden hadden om de wijk in te gaan. Mensen die zich zonder aanleiding in de wijk wilden begeven zijn daadwerkelijk weggestuurd.

Deze maatregel is bedoeld om relschoppers en sensatiezoekers uit de wijken te weren. Daardoor is het woensdagavond ook relatief rustig gebleven in de wijken waar de noodverordening van kracht is, meldt de Politie. Vanuit de overige wijken in Roosendaal waren de overlastmeldingen minimaal.

Rechercheurs blijven bezig met hun onderzoek naar de bronnen en aanstokers van deze rellen. Er zijn ook opruiende posts verspreid via sociale media. 

Acht aanhoudingen waarvan één man uit Zwijndrecht

Woensdagavond zijn acht verdachten aangehouden. Die kwamen voor het grootste deel van buiten Roosendaal. In de Elisadonk werd een 36-jarige man uit Bosschenhoofd gecontroleerd. Hij had harddrugs bij zich en is op verdenking van drugshandel aangehouden en opgesloten. Hij was in het bezit van MDMA-kristallen, amfetaminepasta en GHB in zijn scooter. Alle goederen zijn in beslag genomen. De verdachte zit nog vast en wordt donderdag vandaag verhoord.

In de Lindenburg is een 17-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. In dezelfde straat zijn ook twee mannen van 20 aangehouden. Tegen hen volg proces verbaal wegens overtreding van de noodverordening. De mannen waren afkomstig uit Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht. Zij zijn later op de avond in vrijheid gesteld.

In de Gregoriusdonk is een 18-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden. Hij kon geen identiteitsbewijs tonen en had een mes op zak. De jongeman verzette zich tegen zijn aanhouding. Door de agenten moest geweld worden toegepast om hem onder controle te krijgen. De jongen is opgesloten in een politiecellencomplex en zit daar nu nog vast.

Bij de Evelindeflat zijn drie jongens van 18 en 19 (2) jaar aangehouden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van het samenscholingsverbod tijdens de noodverordening.