De man die gisterenavond verschillende slachtoffers maakte in het Oostenrijkse Wenen was al gekend bij de veiligheidsdiensten voor terrorisme. Dat melden Oostenrijkse politici. In 2019 werd hij zelfs nog veroordeeld tot een gevangenisstraf daarvoor, maar enkele maanden later kwam hij al vrij. 

Gisterenavond vielen bij een terroristische aanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen al minstens 4 doden en een veelvoud gewonden. Eén dader werd doodgeschoten door de politie, één of meerdere anderen zijn nog op de vlucht. De politie is momenteel aan een grote klopjacht bezig om hen te vinden.

Inmiddels hebben de Weense autoriteiten meer informatie over de doodgeschoten terrorist. Het gaat om een 20-jarige man die een grote sympathie had voor terreurgroep Islamitische Staat. Op 25 april 2019 werd hij in Oostenrijk nog veroordeeld omdat hij geprobeerd had naar Syrië af te reizen om er te vechten voor IS.

Hij kreeg een gevangenisstraf van 22 maanden opgelegd, maar kwam op 5 december 2019 al vrij onder voorwaarden. Zijn sympathie voor terreur en IS was er in de gevangenis niet op verminderd, en na zijn vervroegde vrijlating begon hij dan ook met het plannen van zijn terreuraanslag. Daarvoor kocht hij onder meer een bomgordel en automatische wapens, waarmee hij gisteren zijn aanslag pleegde.