Er vond opnieuw een incident plaats van geweld tegen de politie, namelijk op de Grote Markt van Aalst bij de McDonald’s. Het begon met een discussie tussen een agent en een 16-jarige Marokkaan, omdat de tiener geen mondmasker wilde dragen. De agent kreeg daardoor een kopstoot. Al snel viel de hele familie de politie aan.

Het incident begon in de late uurtjes van woensdagnamiddag. De politie sprak een 16-jarige tiener aan van Marokkaanse afkomst. Hij droeg namelijk geen mondmasker. Hij weigerde mee te werken waardoor er versterking werd opgeroepen en het al snel tot agressie kwam. Eén van de agenten werd zwaar aangepakt met een kopstoot en is zelfs tijdelijk werkonbekwaam.

De tiener werd aangehouden en in de combi geplaatst. De familie ging daar niet mee akkoord en met 15 vielen ze de politie aan. Ze probeerden de tiener namelijk uit de combi te halen. Christoph D’Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst, reageert in HLN dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. Hij hoopt dat ze de dader zullen opsluiten in een gesloten instelling.

Golf van geweld tegen politie

Het geweld tegen de politie neemt de laatste tijd enorm toe. Politieagenten worden steeds meer en meer geconfronteerd met geweld tijdens controles en patrouilles. De hulpdiensten zijn zelfs al in de val gelokt door enkele bendes. Dat eerder deze maand de jongerenafdeling van de Franstalige ecologisten dan nog eens afkwam met het spelletje “politie neerkloppen”, helpt de situatie niet. De ecologisten hadden namelijk een boekje gepubliceerd waarin er een spelletje stond waarin je bazen en politieagenten moest neerkloppen om een loonsverhoging te krijgen.

Ook in verschillende extreemlinkse kringen wordt er steeds meer en meer opgeroepen tot geweld tegen de politie. Zo publiceerde De Standaard in april nog dat anarchisten oproepen tot geweld tegen de politie. De politievakbonden VSOA en NSPV reageerden eerder deze maand ook al woedend op de situatie toen drie relschoppers, die eerder de politie hadden aangevallen, werden vrijgelaten. “Het is een schande,” klonk het. De politievakbonden hebben het gevoel dat geweld tegen de politie te onbestraft blijft.