De postbodes van Bpost kunnen de pakjes die de mensen online bestelden, niet of te laat leveren. Het postbedrijf krijgt, door de sluiting van de winkels en de Sint-periode, gemiddeld 500.000 pakjes per dag binnen.

Doordat veel winkels gesloten zijn, moeten de mensen hun cadeautjes of pakjes nu online bestellen. Maar voor Bpost is dat stevige klus. Van de 500.000 pakjes die elke dag het sorteercentrum binnen komen, worden er al zeker 25.000 niet of te laat naar de klant gebracht. En de echte piek moet nog komen, vreest men bij Bpost. “De feestdagen komen eraan en we weten niet wat er deze lockdown nog zal gebeuren”, meldt een woordvoerster aan HLN.be. “In sommige regio’s wordt er meer online geshopt dan in andere. Stel: je woont in de Rembrandtstraat in Antwerpen en wacht op een pakje. Dan kan het dat het op één bepaald moment op die ronde zo druk is dat we niet alle pakjes tijdig geleverd krijgen. Dan zullen we ze in die buurt even niet aan huis kunnen bezorgen.”

Als een pakje niet thuis kan afgeleverd worden, verzendt Bpost normaal een e-mail. In die mail staat te lezen in welk afhaalpunt de mensen hun pakje kunnen afhalen. Om meer afhaalpunten te creëren, sloot Bpost al een overeenkomst met de sportketen Decathlon. 

Veel handelaars zijn niet te spreken over de slabakkende postleveringen. Volgens hen heeft de regering zelf de mensen aangemoedigd om online bestellingen te plaatsen. “Als die bestellingen vervolgens niet geleverd kunnen worden, dan is dat hemeltergend.”