Dieven hebben uit de bibliotheek van Overijse 400 jaar oude boeken van humanist Justus Lipsius. De diefstal gebeurde tien dagen geleden maar kwam nu pas aan het licht. De dieven namen de gehele brandkast van de bibliotheek mee waar ook enkele honderden euro’s in zaten. De gemeente vermoedt dat de daders enkel op zoek waren naar geld en geen weet hadden van de boeken.

Op 8 november rond 21.30 uur ging het alarm af in de bibliotheek van Overijse. De technicus stelde vast dat de brandkast van de bibliotheek gestolen was. Buit: enkele honderden euro’s en vierhonderd jaar oude boeken van Justus Lipsius. De humanist uit de 16de eeuw werd geboren in Overijse en staat bekend als de belangrijkste inwoner van de gemeente. “Dat er wat geld verdwenen is, is uiteraard niet prettig, maar het verlies van de 23 werken van onze belangrijkste inwoner is nog een pak erger”, klinkt het bij schepen van Cultuur en Erfgoed Leo van den Wijngaert (N-VA) in Het Laatste Nieuws. “Niet alleen zijn ze samen ongeveer 5.000 euro waard, de historische waarde is nog veel hoger.”

De gemeente vermoedt dat de dieven enkel op zoek waren naar geld en niet op de hoogte waren van het bestaan van de boeken. “Om die reden hopen we dan ook dat de boeken alsnog ergens opduiken omdat ze misschien wel te koop aangeboden zullen worden”, gaat Van den Wijngaert verder. De schepen lanceert bijgevolg een oproep. “Als iemand iets gezien heeft of weet waar de boeken zijn, neem dan zeker contact op met de politiezone Druivenstreek. De meeste boeken zijn opnieuw ingebonden met een hedendaagse kaft en kunnen een stempel van de bibliotheek van Overijse dragen. Laat ons vooral hopen dat de dieven ze niet verbrand hebben.”