In totaal lopen ongeveer 4.000 veroordeelden in ons land rond met een enkelband met mankementen aan. De Vlaamse regering plaatste bijgevolg in 2014 een bestelling voor nieuwe enkelbanden. Deze zouden in januari 2015 aankomen, maar zijn er nog steeds niet. “Het voorbije traject de processie van Echternach noemen, is een belediging voor Echternach”, klinkt het geërgerd bij Lorin Parys (N-VA).

Vele modellen van enkelbanden kampen met technische mankementen of zorgen voor computerproblemen. Daarom werd in 2014 de beslissing gemaakt nieuwe aan te kopen. Ex-minister Jo Vandeurzen (CD&V) liet de aanbestedingsprocedure enkele keren bijstellen omwille van de lange wachttijd. Zuhal Demir (N-VA), huidig Vlaams minister heeft nu beslist de procedure volledig stop te zetten en helemaal opnieuw te beginnen. “Een daadkrachtige Vlaamse justitie moet beschikken over hoogtechnologisch materiaal en niet over verouderde enkelbanden”, zegt ze. “Bovendien was het niet mogelijk om de procedure die in 2014 opgestart werd op een rechtszekere manier af te ronden, waardoor de stopzetting ervan de beste beslissing is.”

Daarnaast wil minister Demir nieuwe, geavanceerde apparaten aankopen. Deze zouden een alcoholcontrole kunnen uitvoeren en verificatie doen op basis van vingerafdruk, iris of hartslag.