Bijna 30 jaar geleden werd een bejaard koppel om het leven gebracht. In 1991 werden Jeanne Jacobs en Jules Bogaerts vermoedelijk door meerdere daders vermoord, maar jarenlang was er geen enkel spoor van de dader te vinden. Nu, bijna 30 jaar na de feiten, veroordeelt het hof van assisen de achternicht, Alinda Van der Cruysen, voor de moord.

Alinda Van der Cruysen is de achternicht van het koppel. Ze is ondertussen al 47 jaar, maar was nog een tiener toen de feiten afspeelden. De politie kwam haar 5 jaar geleden op het spoor toen haar DNA werd gevonden op een bebloede broek. Zelf beweert ze dat dat te verklaren valt: “Ik had de broek kort voor de feiten gepast,” klinkt het.

Zeer nipte meerderheid

De jury was echter niet overtuigd. De 12-koppige jury veroordeelde haar, maar de stemming was verdeeld. Slechts 7 mensen zeiden dat ze schuldig was, 5 niet. Daarom besloten nog eens drie beroepsrechters over de zaak. Zo was ze uitslag doorslaggevend genoeg. “Ze heeft er minstens aan meegewerkt. Er was sprake van een duidelijk plan,” zegt de voorzitter van de jury.

Wat later kreeg ze dan haar straf te horen. Het parket had 25 jaar gevraagd, maar ze kreeg 15. Levenslang heeft ook even op tafel gelegen, maar men vond de feiten te oud daarvoor. Het feit dat Van der Cruysen blijft ontkennen wat er gebeurd is, speelde ook een rol in haar straftoewijzing. Haar advocaat vroeg echter wel om mild te zijn. “Ze heeft geen drugsprobleem meer en had een moeilijke relatie met haar vader,” klinkt het.

Mogelijk tweede dader

Men denkt wel dat er nog een tweede dader betrokken moet geweest zijn. Het is moeilijk te geloven dat een jong meisje in haar eentje een koppel gruwelijk om het leven heeft gebracht. Er was duidelijk verzet bij één van de slachtoffers en het DNA van Van der Cruysen werd niet aangetroffen op het moordwapen. Het is onduidelijk of de tweede dader ooit gevat zal worden. Van der Cruysen blijft momenteel muisstil.