In Oostenrijk zijn over het gehele land controles uitgevoerd in verschillende gevangenissen. De controles werden gehouden om banden te controleren met de daders van de terreuraanslagen in Wenen. In totaal werden 229 verdachten gecontroleerd. 

229 gevangen verspreid over heel Oostenrijk die vastzitten wegens misdrijven die gerelateerd zijn aan terrorisme zijn gecontroleerd door het Oostenrijkse ministerie van Justitie. Ook de cellen van gevangen die tekenen vertonen van radicalisering werden onderzocht. In zeker twaalf gevangenissen werden documenten gevonden in verband met terrorisme. 

De controles werden uitgevoerd omwille van de aanslag van kort geleden in de hoofdstad van Oostenrijk, Wenen. De dader van de aanslag was al veroordeeld met een gevangenisstraf van 22 maanden in verband met terreur maar kwam vervroegd vrij. De man kwam onder het mom van ‘deradicalisatie’ vervroegd vrij. De Oostenrijkse regering erkent dat er fouten zijn gemaakt. De verantwoordelijke voor de antiterreuroperaties van Wenen werd ondertussen geschorst.