Één op de drie vrouwen mijdt de trein en de bus uit angst voor ongewenst gedrag van medepassagiers. Dat blijkt uit een bevraging van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

De kostprijs en stiptheid zijn de grootste hinderpalen om het openbaar vervoer te gebruiken. Dat blijkt uit een bevraging van de FOD Mobiliteit bij tweeduizend Belgen naar de voor- en nadelen van verschillende transportmiddelen.

Opmerkelijk is dat ook ‘ongewenst gedrag’, of de angst daarvoor, een belangrijke rol speelt. Één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen mijden om die reden het openbaar vervoer.

In De Morgen noemt verkeersexpert Dirk Lauwers (UAntwerpen) de cijfers “verbazend hoog”. Ook verkeersinstituut Vias merkte in 2019 op dat het onveiligheidsgevoel de laatste jaren gevoelig toenam. Volgens consumentenbond TreinTramBus, die “niet veel klachten” ontvangt over ongewenst gedrag, situeren de klachten zich vooral in Antwerpen en Brussel.