Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, zal het subsidiemisbruik voor windmolens tegengaan. Momenteel zou er in die sector 72 miljoen aan oversubsidiëring zijn. Dit is geld dat Demir in andere producten wil investeren. 

In Vlaanderen wordt de bouw van windmolens enorm gesubsidieerd. Maar nu heeft het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demiir (N-VA) opgemerkt dat daar enorm veel misbruik van gemaakt wordt. De windmolenbouw wordt in verschillende categorieën opgedeeld. Omdat kleinere windmolens minder rendement hebben, worden deze sterker gesubsidieerd door de overheid. Indien een windmolen een vermogen heeft lager dan drie megawatt kan de overheidssteun wel 2 miljoen euro hoger liggen dan voor een grotere windmolen.

Gevolg: veel ondernemers stellen hun rendement lager in dan ze in werkelijkheid is. Hierdoor slaan ze dubbel winst. Eerst aan de hand van overheidssteun en daarna met het inkomen van een hoger rendement. Maar het kabinet van Demir kwam achter deze grijze zone in de wet. “In heel wat dossiers zagen we dat er aanvragen werden gedaan voor windmolens van 2,99 megawatt”, legt minister Demir uit. “Terwijl die turbines in werkelijkheid meer vermogen hadden. Projectontwikkelaars die méér geld willen om minder hernieuwbare energie te produceren, geven geen snars om de energietransitie en doen dit uit puur winstbejag.”

Ondertussen zou de lacune in de wet gevuld moeten zijn. Voortaan zal het werkelijk vermogen van de windmolens doorgegeven moeten worden. In totaal zou men nu een oversubsidiëring van 72 miljoen euro tegen gaan. “Dat is een kost die anders doorgerekend zou worden in de energiefactuur van gezinnen en bedrijven”, zegt Demir. Alle dossiers in aanvraag, ongeveer 36, zullen nu onder de nieuwe wetgeving vallen. Maar aan de dossiers die al afgesloten zijn, kan niets meer worden gedaan. Aangezien er in principe nooit een wetsovertreding is gebeurd.