Patrick Van Petegehem, een 26-jarige arbeider uit Hoboken roept op via Facebook tot een “mars uit eerbetoon voor Beau”. Beau is de 15-jarige jongen die maandag slachtoffer werd van een groepje allochtone jongeren dat hem, sloeg, schopte en vernederde. Vervolgens hebben ze het filmpje ook online geplaatst. De jonge vader drukt ons op het hart dat hij dit initiatief niet neemt namens een politieke partij, maar wel “als vader van een dochtertje van vijf”. Het parket deelt mee dat twee minderjarige daders geplaatst zijn. Drie andere minderjarigen zijn vrij onder voorwaarden. De 18-jarige meerderjarige dader is door de onderzoeksrechter in beschuldiging gesteld en aangehouden met een enkelband.

“Laten we deze zaterdag met zijn allen een leuke wandeling maken in Puurs, als eerbetoon aan Beau, de jongen die zondag slachtoffer werd van fysiek geweld en pestgedrag,” begint Patrick zijn oproep. 

“We laten zien dat niet slechts één groep, maar iedereen in België meetelt. Ook onze mensen moeten op bescherming van de politie kunnen rekenen, en het pestgedrag naar hen toe moet dringend ophouden.”

Van Peteghem roept op om mondmaskers te dragen én rekening te houden met de corona maatregelen. “Zo kan men ons niets verwijten”, klinkt het. “PESTEN IS NIET OKÉ, LOOP ZATERDAG DUS MEE!”, besluit hij zijn oproep.

Patrick Van Peteghem: “De mama van Beau apprecieert mijn initiatief”

Patrick heeft intussen een aanvraag tot toestemming voor de manifestatie gericht naar de politie en de burgemeester van Puurs-Sint-Amands. Intussen kreeg Patrick bericht dat de gemeente instemt met zijn aanvraag. Wel zou er nog een tweede aanvraag zijn voor een manifestatie op zondag. De twee initiatieven zullen op vraag van de politie gecoördineerd op één dag plaats vinden.

In zijn jeugd kwam Patrick vaak naar Puurs en hij kent de streek dus goed. Vandaar zijn initiatief.

“Het mag gaan stoppen. Het is niet de eerste keer dit jaar, dat er weer een jongen of een meisje in elkaar wordt geslagen of lastiggevallen door meerdere personen. Die jongen was machteloos tegen zes andere jongens. Ik vernam van zijn moeder dat het niet de eerste keer was.” 

Patrick nam zelf contact met de mama van Beau en die waardeert alvast zijn initiatief. “Er moet echt nu iets gebeuren, ik pik dit niet meer, ik heb zelf een dochter van vijf. Als het zo blijft verder gaan,” zegt Patrick verontwaardigd.   

De steun voor zijn initiatief komt ook uit Nederland, zegt Patrick: “Ook daar hebben mensen de beelden gezien en vinden dit niet meer normaal. Het zijn gruwelijke beelden. Ik heb zelf een vaderhart, als ik die beelden zie.”

“Vijf tegen één. Dat is een laffe daad. De jongen zag er ook erg bang uit. Volgens mij is dat niet de eerste keer dat hij is gepest. Anders had hij al lang gereageerd”.

“Ik hoop dat er veel mensen reageren. Maakt niet uit van welke ‘kleur’ ze ook zijn. Dat er gewoon een statement komt dat pestgedrag niet kan. Dat we het niet meer aanvaarden. De politiek zegt wel dat er iets moet gebeuren. Wel doe het dan. Trouwens de daders zijn vrijgelaten. Ik begrijp dat niet,” stelt de jonge vader.

“In de kranten zegt men dat het ‘Belgen’ zijn, maar het zijn jongeren van ‘allochtone’ afkomst.”

In een reactie aan SCEPTR bevestigde Kristof Aerts van het Antwerps parket dat twee minderjarige verdachten geplaatst zijn in een jeugdinstelling. “De drie andere minderjarigen hebben voorwaarden opgelegd gekregen van de jeugdrechter. De meerderjarige verdachte is aangehouden door de onderzoeksrechter en onder elektronisch toezicht geplaatst”.  

De verdachten worden vervolgd wegens diefstal met geweld of bedreiging met twee of meerdere personen. Vervolgens opzettelijke slagen en verwondingen aan een minderjarige. En tenslotte ook wegens ‘mensonterende’ behandeling.

Patrick begrijpt niet dat een aantal van de daders terug op vrije voeten zijn: “Ik zou het eens moeten doen, met vijf Belgen op één allochtone jongen slaan. We worden direct allemaal vastgezet. We zijn allemaal racisten. In de kranten zegt men dat het ‘Belgen’ zijn, maar het waren geen Belgen. Het zijn wel degelijk jongeren van allochtone afkomst.”

Ondertussen blijft Patrick uit alle hoeken steunberichtjes krijgen. “Ik heb de politie in elk geval geïnformeerd, en ze zouden me terugbellen. Maar ook als het niet zou aanvaard worden, ga ik toch de mars doorzetten. In Brussel hebben ze de mars ook doorgezet voor ‘Black Lives Matters’,” besluit de jonge vader zelfverzekerd.