In het kamerdebat in Nederland is ophef ontstaan over een tweet van PVV-kopman Geert Wilders. “Behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes worden uitgesteld omdat de IC’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels”, twitterde Wilders.

In de Tweede Kamer wordt vandaag het debat gevoerd over de gedeeltelijke lockdown die gisteren werd aangekondigd. Cafés en restaurants worden gesloten en er geldt ook een mondmaskerplicht.

Reguliere zorg

Geert Wilders pakte uit met een persoonlijk verhaal over een kankerpatiënte die, omwille van de eerste golf van de coronacrisis, haar controle in het ziekenhuis moest uitstellen. Volgens de PVV’er dreigt straks eenzelfde scenario. “Onze mensen die zorg nodig hebben kunnen de pot op. Hoe gaat het kabinet voorkomen dat de reguliere zorg weer wordt afgeschaald?”

Wilders hekelt ook het feit dat de bedden op de intensieve afdelingen vooral ingenomen worden door allochtone patiënten. “Behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes worden weer uitgesteld omdat de IC’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels.”

De tweet kreeg meteen kritiek van onder andere Lodewijk Asscher (PvdA). Hij noemde de uitspraak “racistische drek”. Volgens D66 scheert Wilders “alle moslims over één kam met zijn racistische tweet”.

Wilders zelf meent dat hij alleen maar de feiten benoemt en blijft erbij dat veel allochtone Nederlanders de corona-regels niet volgen. “Met taboes komen we niet verder”, zegt hij.

2 REACTIES

    • Hierover kan ik alleen verwijzen naar een vorig bericht in Scepter ‘Zwijgplicht Antwerps ziekenhuispersoneel over hoog aantal allochtone patiënten’ https://sceptr.net/2020/08/zwijgplicht-antwerps-ziekenhuispersoneel-over-hoog-aantal-allochtone-patienten/ 7 augustus 2020.
      Hetgeen u aanhaalt is het grote probleem in België. ALLE instanties weigeren de testresultaten te laten zien van de tracering van Covid-patiënten. Ofwel betekent dit een totaal falen van onze instanties (en ook de 100 miljoen euro die Beke hiervoor gekregen heeft), ofwel durft men niet zeggen dat de meeste zieken allochtonen zijn. Het kan ook zijn dat beide keuzen geldig zijn: een totaal onkundig beleid en veel zieke allochtonen.

      Het trieste gevolg is dat de rest van België hiervoor moet betalen voor zowel de politieke onbenullen als de groepen die onze maatschappij verzieken. Let maar eens op bij reportages. Onze excellenties weigeren pertinent ook maar enige info te geven over de meetresultaten.