In Pakistan, Bangladesh, de Palestijnse territoria en verschillende andere landen zijn tienduizenden moslims op straat gekomen om te protesteren tegen Emmanuel Macron en Frankrijk. Ze zijn woedend omdat de Franse president de vrijheid van meningsuiting steunt om profeet Mohammed te beledigen. De moslims willen dat dit bestraft moet worden. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters. Eerder noemde de moefti van Tsjetsjenië Macron en zijn aanhangers “de vijanden van alle moslims” en riep een Nederlandse imam op om de vrijheid om profeet Mohammed te beledigen in te perken.

Frankrijk is het land met de grootste moslimgemeenschap van Europa. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Damarnin, zei dat het land in staat van oorlog is tegen de islamitische ideologie. Hij vindt het hoogstwaarschijnlijk dat er nog aanslagen zullen volgen.

Wereldwijd protest tegen Macron en Frankrijk, niet tegen islamitisch geweld

In Pakistan wordt niet geprotesteerd tegen het bloedvergiet, maar tegen de vrije meningsuiting van de Fransen. De Pakistaanse politie moest zelfs traangas inzetten om de menigte uit elkaar te drijven in Islamabad. Ook in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, speelden zich dergelijke taferelen af.

Eén van de manifestanten in Dhaka, Alramul Haq, vertelt het volgende aan Reuters: “Macron zorgt voor islamofobie. Hij kent de kracht van de islam niet. De moslims zullen dit niet zomaar laten passeren. We zullen opstaan en verenigd staan in solidariteit tegen hem.” Er werden zelfs beelden van Macron gemaakt en verbrand. Pakistan is een land erom bekend staat meerdere extremistische groeperingen te hebben. Het verhaal van de christen Faraz Pervaiz is daar een recent voorbeeld van.

Ook in een moslimdistrict in India’s Mumbai werd actie gevoerd. Een honderdtal posters werd opgehangen waarop Macron te zien is met een schoen in zijn gezicht. Hij wordt “duivel” genoemd. De posters werden massaal opgehangen aan voetpaden en wegen.

In Libanon moest de politie traangas inzetten om 300 manifestanten uit elkaar te drijven. De manifestanten verlieten een moskee in de hoofdstad Beirut en marcheerden naar het officieel verblijf van de Franse ambassadeur, maar ze werden tegengehouden.

Duizenden Palestijnen verzamelden zich dan weer na de vrijdaggebeden in de Al-Aqsa Moskee. Die moskee wordt gezien als de derde meest heilige plek in Jerusalem. “Een land wiens leider Mohammed is, zal niet verliezen,” roepen de Palestijnen. De predikant in al Aqsa zei het volgende: “De Franse president is verantwoordelijk voor de chaos en het geweld in Frankrijk omdat het zijn opmerkingen waren tegen de islam en moslims die het veroorzaakten.”

Ook in Somalië liep het uit de hand. De vrijdagsgebeden werden overheerst door vervloekingen en  veroordelingen. De Somalische moslims zijn woedend op de Franse regering. Franse producten worden geboycot.

Zelfs in Rusland werden 15 mensen gearresteerd toen ze “Allahoe Akbar” begonnen te roepen in Moskou. Tientallen mensen hadden zich verzameld net buiten de Franse ambassade om te protesteren tegen Macron. Ook in verschillende andere landen braken kleinere protesten uit.