Terwijl het aantal coronabesmettingen in België al enkele dagen boven de 10.000 besmettingen per dag komt mag de European Open in de Antwerpse Lotto Arena gewoon doorgaan met 1500 toeschouwers in de zaal. Bij het voetbal zijn vanaf vandaag echter geen toeschouwers meer welkom. Hetzelfde geldt ook voor andere indoorsporten geldt momenteel een verbod en ligt alles stil. Dit weekend zijn er ook geen matchen in de hoogste klasse van het volleybal. Wat het voetbal betreft is de vraag of alle wedstrijden dit weekend kunnen doorgaan.

De kans lijkt miniem. Waasland-Beveren telt 17 coronabesmettingen en vraagt wellicht voor de tweede week op rij om zijn wedstrijd uit te stellen. Ook Moeskroen start vandaag normaal de procedure om hun match tegen Cercle af te gelasten. Zij tellen intussen al 12 besmettingen, waarvan 9 spelers uit de A-kern.

De European Open in de Antwerpse Lotto Arena ontsnapt aan de regel om vanaf vandaag geen sportwedstrijden met publiek toe te laten, maar kan volgens tornooidirecteur Dick Norman toch doorgaan omdat het evenement al was opgestart en in code oranje blijft. “Ik geef mee dat we zelf vorige week al verstrengingen hebben doorgevoerd,” laat hij weten.

Anders geldt het voor het voetbal. Daar is publiek in de stadions vanaf vandaag verboden en kunnen wedstrijden enkel nog voor lege tribunes gespeeld. Die regel gaat, in tegenstelling tot bij het tennis al in vanaf vanavond. Dat heeft impact op de competitiewedstrijd waar het duel Kortrijk-Anderlecht op de kalender staat. Maar Club Brugge-Lazio in de Champions League of Antwerp-Tottenham in de Europa League gaat door zonder toeschouwers.

Opnieuw zware opdoffer voor de Belgische voetbalclubs

Het Overlegcomité legt het voetbal dus drastische maatregelen op om het coronavirus in te dijken en weert opnieuw alle voetbalfans uit de tribunes. Opnieuw een zware opdoffer voor de Belgische voetbalclubs. Voor Anderlecht komt dit neer op ongeveer een verlies van 640.000 EUR per wedstrijd die ze zonder publiek spelen. 

Voor de voetbalsupporters zal de financiële schade vergoed worden. Er bestaat bij alle eersteklasseclubs een systeem om abonnees terug te betalen. Club Brugge dat vanavond zijn voorverkoop zou beginnen voor de Champions League-wedstrijd tegen Lazio Roma moet daar van afzien. Het maxium aantal fans was al beperkt tot 5.500 supporters.
Antwerp zal donderdag eveneens op een lege Bosuil tegen Tottenham moeten spelen.

Anderlecht had bijvoorbeeld een noodscenario voorzien om in te krimpen naar 3700 toeschouwers. Dat was nog de moeite waard.