“Bovendien weten we dat het geen vredevolle familie-uitstap is”. Na de spijtige gebeurtenissen van vrijdag kan deze manifestatie tot confrontaties leiden.” Zo verklaart CD&V-burgemeester Koen Van den Heuvel van Puurs-Sint-Amands aan onze redactie zijn beslissing tot het verbieden van de actie. Van den Heuvel reageert op de protestwandeling die in Puurs zou doorgaan vanmiddag tussen 14 en 15 uur. Uit diverse bronnen vernam SCEPTR dat al sinds 11 uur onder meer diverse kruispunten langs de N16 zouden afgesloten zijn en dat politie identiteitscontroles uitvoert. Even was er sprake dat er ook mensen zouden zijn aangehouden, maar dat is vooralsnog niet bevestigd. Zowel de mama van Beau als initiatiefnemer Patrick benadrukken dat het wel degelijk om een vreedzaam initiatief gaat.

“Ik heb een burgemeestersbesluit genomen dat om 14 uur die manifestatie niet is toegelaten. Om allerlei redenen: door corona is er een samenscholingsverbod. Dat is vrijdagavond al met de voeten getreden,” legt Van den Heuvel uit.

Hij verwijst daarbij naar de manifestatie van een 350-tal Vlaams-nationalistische betogers waarbij een wagen inreed op de kop van de betoging. De drie inzittenden zijn opgepakt. Een van de daders zou voor de onderzoeksrechter verschijnen.

“Ik krijg ook berichten van verontruste burgers die zich afvragen of zo’n optocht wel kan. Mensen die er schouder aan schouder, zelfs zonder mondmasker, roepend en tierend door de straten stappen, dan zijn dan superverspreiders want bij het roepen komt er meer speeksel vrij,” verklaart hij zijn beslissing.  

“Uit voorzorg mijdt je dus best Puurs tussen 13 en 16 uur”

Van den Heuvel benadrukt nog: “Als behoeder van openbare veiligheid kan ik dat niet toelaten. Ik weet niet of er mensen opgepakt zijn, de politie heeft me daar niet van verwittigd.”

Naar eigen zeggen heeft de burgemeester wel contact gezocht met de mama van de gepeste jongen Beau. “Maar mijn uitnodiging werd niet beantwoord”, besluit hij.

Op zijn Facebookpagina klinkt het enigszins anders. Van den Heuvel legt er uit dat hij in eerste instantie toelating gaf voor de manifestatie, maar die toelating nadien introk omdat hij zegt dat de betoging gekaapt zou worden door extreme groeperingen. “Uit voorzorg mijdt je morgen (zondag,nvdr) dus best Puurs tussen 13 en 16 uur“, besluit de burgemeester.

Mama van Beau: “Ik heb geen weet van een uitnodiging door de burgmeester, maar ik sta er zeker nog steeds open voor”

Intussen zijn ook al de eerste manifestanten gearriveerd. Van Petegehem stelt vast dat er inderdaad heel wat manifestanten aanwezig zijn van onder meer Voorpost en Vlaams Belang. “Niet helemaal zoals ik het had verwacht,” geeft hij toe. 

Mama Sabrina betreurt dat de burgemeester zijn steun heeft ingetrokken. Al klinkt er toch ook enig begrip: “Ik begrijp het wel een beetje door wat er vrijdag gebeurd is, maar ik vind het jammer omdat dit evenement totaal niet de bedoeling was om daar een politieke rechts evenement van te maken. Het was de bedoeling om op straat te komen tegen pesten en zinloos geweld in het algemeen. Niet enkel tegenover kinderen, maar ook tegenover volwassenen. En of het hier nu gaat om allochtonen, Chinezen of wat dan ook, dat maakt mij niet uit. Ik vind gewoon dat het moet stoppen. Daarom is het jammer dat Van den Heuvel zich daarin teruggetrokken heeft. Maar ik had het wel fijn gevonden mocht hij hier zelf ook geweest zijn.” 

De uitnodiging tot gesprek waarover Van den Heuvel het had in zijn reactie aan onze redactie is alvast niet toegekomen bij Sabrina: “Ik kan me niet voorstellen dat ik van hem een uitnodiging of een bericht van heb gekregen. Anders was ik daar zeker op ingegaan. Ook nu sta ik zeker nog open voor een gesprek.”

Op dit moment zijn de initiatiefnemers al even ter plaatse en arriveren ook de eerste manifestanten. Van links naar rechts op de foto boven dit artikel ziet u Remy (11), Beau (15), initiatiefnemer Patrick (26) en de mama van Beau, Sabrina (38). 

Geplaatst door Koen Van den Heuvel op Zaterdag 17 oktober 2020

 

1 REACTIE