Wallonië voert vanaf zaterdag een avondklok in van 22 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s ochtends. Dat heeft de Waalse Regering beslist en is zopas aangekondigd op een persconferentie. In het hoger onderwijs zullen er geen fysieke lessen meer zijn. Minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde nog een hele resem extra verstrengingen aan.

De coronasituatie is in het hele land ernstig, maar zeker in Brussel en Wallonië swingen de besmettingscijfers de afgelopen weken de pan uit. Beide regio’s tellen op dit moment het hoogste aantal besmettingen in heel Europa.

Vooral in Luik dreigt de situatie uit de hand te lopen en lopen de ziekenhuizen stilaan vol. 

De federale en deelstaatregeringen kondigden vorige week en ook vandaag verstrengingen aan. Maar Wallonië gaat nu nog een stap verder. Minister-president Elio Di Rupo kondigde op een persconferentie een heel aantal striktere maatregelen aan, die gelden tot en met 19 november.

De meest opvallende maatregel is de avondklok. Voor het hele Belgische grondgebied geldt een avondklok van middernacht tot 5 uur ‘s morgens, maar Wallonië breidt die uit. Tot 19 november moet iedereen daar tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens thuis blijven, met uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld medische zorgen nodig heeft of onderweg is voor het werk.

Daarnaast verbiedt de Franse gemeenschapsregering alle sportcompetities en trainingen voor amateurs, met uitzondering van kinderen jonger dan twaalf jaar en in het hoger onderwijs gaan alle lessen nog zeker tot 19 november door vanop afstand.

In Luik zijn momenteel 3 op 10 van de geteste patiënte besmet 

In Luik liggen nu 715 covid-19-patiënten in de hospitalen, twee weken geleden waren dat er nog maar 140. Voor Henegouwen gaat het momenteel om 678 patiënten, ook niet meer ver verwijderd van de piek van april.

De provincie Luik vormt de absolute uitschieter op de kaart met gemeenten met incidenties tot 4.000 gevallen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Ter vergelijking: de allerhoogste alarmdrempel van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding ECDC is 240. Dat is dus meer dan 15 keer hoger dan de hoogste drempel.

In Luik waren er de voorbije twee weken 1.911 besmettingen per 100.000 inwoners, een cijfer dat een week geleden nog op 978 stond. Alle andere Waalse provincies en het Brussels gewest zitten ruim boven een incidentie van 1.000.

Ook wat betreft de positiviteitsratio Luik zit nu boven het zesvoud van de drempel, met 30,54 procent volgens de laatst beschikbare gegevens, gevolgd door Brussel met 24,84 procent. Ook Henegouwen, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant zitten aan meer dan het viervoud.