Het rapport over de VRT-audit is duidelijk: de VRT maakt bewust en systematisch misbruik van geld voor “zelfverrijking of het bevoordelen van bevriende partijen.” Dat meldt De Tijd. Rudi De Kerpel heeft na dit rapport zijn ontslag ingediend als regeringscommissaris.

Audit Vlaanderen zegt dat er zeer duidelijke inbreuken gemaakt zijn op de wetgeving voor overheidsopdrachten en dat de misbruiken en inbreuken “bewust opgezette constructies” zijn waarbij zelfs de basisprincipes van de wetgeving werden genegeerd. Dat deed de VRT om bepaalde leveranciers te bevoordelen.

Niet alleen de aankoopdienst van de VRT is schuldig van dergelijk misbruik. Men spreekt zelfs van een “breder probleem in de organisatiecultuur” van de VRT. Er werden zelfs bestellingen geplaatst die niet aan de VRT gelinkt konden worden. Hoogstwaarschijnlijk waren dit privébestellingen, wat dus wil zeggen dat iemand overheidsgeld heeft gebruikt om eigen zaken te financieren.

Wat zijn die misbruiken dan?

Er is weinig transparantie in de contracten die de VRT opstelt. Of dat nu contracten zijn met productiehuizen of mensen die op de VRT verschijnen, vaak worden ze nonchalant opgesteld en wordt er meer betaald dan afgesproken. Zo worden er bijvoorbeeld vaak consultancyvergoedingen aangerekend, terwijl het niet eens duidelijk is of daar effectief een goed of dienst voor werd geleverd. Offertes en bewijsstukken om die bedragen te verantwoorden waren blijkbaar onnodig.

Ten slotte is het onduidelijk waar gebruikt meubilair, decorstukken en andere aankopen voor een productie naartoe gaan eenmaal die productie is afgelopen. Het zou dus wel eens goed kunnen dat die nu in de living van één van de werknemers staat, zonder dat dat is aangegeven.

Niet het eerste onderzoek bij VRT

Het is niet de eerste keer dat zo een onderzoek uitgevoerd wordt. Het is namelijk al de derde keer dat de financiën van VRT worden gecontroleerd, dat gebeurde ook al in 2017 en 2019. Ook toen werden “significante onregelmatigheden” vastgesteld. Waarom dat nu nog steeds doorgaat, is onduidelijk.

De meeste financiële controles vonden plaats in de afdeling Media & Productie, de grootste afdeling van VRT waar ongeveer een derde van de 2.000 VRT-werknemers tewerkgesteld wordt. Die afdeling stond onder leiding van Peter Claes. Hij was een zeer controversieel figuur en werd eerder dit jaar op straat gezet. Nu werkt hij als consultant voor de voetbalclub Antwerpen.

Afgevaardigde Rudi De Kerpel (N-VA) stapt op na integriteitsinbreuk

De HLN bracht het verhaal van Rudi De Kerpel. Hij was de afgevaardigde voor N-VA, maar stapt op in de nasleep van het rapport. Dat kondigde hij zelf aan in een mededeling. Hij is al jarenlang leverancier en sponsor van De Warmste Week, georganiseerd door VRT. Eigenlijk is dat zelfs verboden omdat hij regeringscommissaris is in de raad van bestuur. Nu meent hij dat hij “niet langer in staat is zijn functie uit te voeren.” Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft het ontslag al aanvaard.

“Als zaakvoerder van Eurotuin Groep en Durapack waren mijn bedrijven jarenlang sponsor/leverancier van het VRT evenement De Warmste Week met boeketten voor de 250 medewerkers en herbruikbare bekers (2018)”, zegt De Kerpel aan HLN. “In het rapport wordt het integriteitsinbreuk genoemd. Een lid van de Raad van Bestuur en gemeenschapsafgevaardigden van de Vlaamse regering mogen geen zaken doen met het bedrijf waar een mandaat uitgeoefend of gecontroleerd wordt.” De Kerpel beweert dat niemand hem daar ooit iets van gezegd heeft. Hij benadrukt dat hij dit niet gedaan heeft om winst te maken en dat ook niet gerealiseerd heeft.