Volgens de Nederlandse imam Yassin Elforkani moeten moslims naar de rechter kunnen wanneer ze vinden dat de profeet beledigd is. Dat is, aldus de Nederlandse krant Het Parool, de boodschap van de Amsterdamse imam van de ‘Blauwe Moskee’. Hij plaatste die boodschap ook in het Nederlands onder een filmpje van zijn vrijdagpreek dat hij postte op zijn Facebook pagina.

Elforkani vertelt er over zijn gesprek met een jonge moslim. Die toonde volgens de imam “begrip” voor de aanvallen. Elforkani veroordeelt de aanslagen, maar was naar eigen zeggen toch geschrokken toen die jongen hem een vraag stelde: “Yassin, leg me nou dit eens uit: als onze Joodse broeders worden aangevallen is dat al snel antisemitisme en dat wordt niet toegestaan. Dat begrijp ik. Maar waarom valt het beledigen van de profeet dan onder de vrijheid van meningsuiting?”

De vraag van zijn jonge geloofsgenoot zette hem aan het denken. Hij vindt dat  “door die beledigingen van de islam” een negatieve dynamiek en “een giftige sfeer in de samenleving” ontstaat.

Imam Elforkani: “Steeds minder aandacht voor islamofobie bij de autoriteiten'”

Hij vindt dan ook dat beledigingen, onder het mom van vrije meningsuiting niet kunnen. “We komen er niet uit als we blijven wijzen op de vrijheid van meningsuiting en dat je alles moet kunnen zeggen. Het lijkt een wedstrijd wie het hardste de islam kan beledigen.”

Ook benadrukt de imam dat hij dit los ziet van de aanslagen in Frankrijk: “Het punt is dat we in Nederland nu langs elkaar heen praten. Moslims zeggen: dit heeft niets met de islam te maken. En rechtse partijen zeggen: dit is nu de islam.”

De imam pleit daarom voor “wetgeving en politiek debat”, want dat zijn volgens hem een goed antwoord op terrorisme”. Hij is ook van mening dat er “steeds minder aandacht is voor islamofobie bij de autoriteiten”.

Elforkani maakt zich zorgen over “het sentiment onder vooral jongere moslims”. “De profeet wordt beledigd in een context van discriminatie van moslims op de arbeidsmarkt en het beledigen van moslims. Dat maakt het nog grimmiger en complexer.”

Islamitische organisaties moeten tenslotte volgens de imam ook “de schroom van zich afwerpen en naar de rechter stappen als ze zich beledigd voelen”. “Het heeft geen zin te blijven hangen in boosheid”, besluit hij nog. 

Geplaatst door Yassin Elforkani op Vrijdag 30 oktober 2020