Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) is “niet hyper-enthousiast” over het regeerakkoord van de Vivaldi-regering. Leterme zei dat in De Afspraak. “Er staan veel goede dingen in, maar ook heel veel vage passages.”

Tijdens het partijcongres van CD&V besliste 73,9 procent dat de partij mocht deelnemen aan Vivaldi. Liefst 23,6 procent van de leden stemden tegen deelname. Leterme wilde niet zeggen of hij vóór dan wel tegen had gestemd. “Dat doet eigenlijk niet meer ter zake”, luidde het. “Die bladzijde is gedraaid en ook de 23,6 procent die tegen heeft gestemd moet nu als één man of vrouw achter de partijleiding gaan staan. Ik denk dat dat cruciaal is de komende weken.”

“U zal van mij niet vernemen hoe ik gestemd heb”, vervolgde Leterme. “Ik was niet hyper-enthousiast over wat voorlag. Maar er is een keuze gemaakt. En in een partij of groep is het zo dat wanneer een meerderheid een beslissing neemt, dan moet je daar achter staan.”

Zwakheden

Leterme blijft wel sceptisch over de inhoud van het regeerakkoord. “Ik heb dat regeerakkoord gelezen en er staan bijzonder veel goede dingen in maar ook een aantal zwakheden, veel vage passages. Als kenner kan ik zeker 10 tot 15 dingen opsommen waarvan ik weet dat er geen akkoord over werd bereikt.”

Volgens Leterme wacht er een cruciale rol voor de ministers die beleidservaring hebben. Hij noemt daarbij Alexander De Croo, Sophie Wilmès en Frank Vandenbroucke. “Het is belangrijk dat er een soort modus vivendi komt om die losse eindjes aan elkaar te knopen. En als men communiceert, moet men ook afspraken maken over hoe men dat gaat doen. We hebben nu wel een regering maar die geniet nog niet het vertrouwen van de mensen.”