De Vlaamse regering wil gebruik proberen te maken van een charter uit 1666 om het recht op vissen in Britse wateren veilig te stellen na de Brexit.

Indien er geen brexitakkoord bereikt wordt kan de Britse regering andere EU-landen de toegang tot de Britse wateren ontzeggen. Om dat te voorkomen gooit de Vlaamse regering een charter uit 1666 in de strijd.

Charter geeft Brugse vissers “eeuwige toegang” tot Britse wateren

In 1666 vaardigde de Engelse koning Karel II een charter uit – het ‘Privilegie der Visscherie’ – dat vijftig vissers uit de stad Brugge “eeuwige toegang” tot de Britse wateren verleent. Op die manier wilde de koning zijn dankbaarheid uiten voor de gastvrijheid die hij genoot in de Spaanse Nederlanden, waar hij als balling verbleef na de executie van zijn vader na de Engelse Burgeroorlog.

De Belgische ambassadeur Willem van de Voorde haalde het document woensdag aan tijdens een topontmoeting in Brussel. Het is onduidelijk hoe geldig de aanspraak vandaag nog is. De Vlaamse regering wijst erop dat de rechten van het charter in 1820 nog bevestigd werden door een Britse advocaat. “Als er geen akkoord komt, dan kan dit ingeroepen worden”, zegt Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) op Radio 1.

2 REACTIES