Groen-minister van mobiliteit Elke Van den Brandt duwt het rekeningrijden door in Brussel. Wie vanaf 2022 op alle wegen in het Brussels Gewest wil rijden zal daarvoor een extra belasting betalen aan het Brusselse Gewest. Er komt zowel een tolheffing als een prijs per kilometer. De vaste tolheffing zal afhankelijk zijn van het aantal fiscale PK van uw wagen. De duurste wagens zouden zo maximaal 6 EUR per wagen betalen, elke keer u Brussel binnenrijdt.  Daarbovenop komt ook nog een tarief van 18 eurocent per kilometer tijdens de spits en 9 cent in de daluren. In de weekends en tussen 19 uur en 7 uur hoeft u de belasting niet te betalen. Deze Brusselse belasting zou naar schatting een half miljard euro moeten opbrengen voor het Brusselse gewest. Dat blijkt uit een bericht in De Tijd.

De naam van dat Brusselse tolsysteem heet ‘SmartMove’. De voorziene opbrengst per jaar: een half miljard euro. De naam lijkt in elk geval goed gekozen want door deze ‘slimme zet’ bezorgt de Brusselse regering zich heel wat extra inkomsten. Die zullen vooral komen van wie niet in Brussel woont, maar er noodgedwongen moet zijn voor het werk.

De Brusselse regering moet de beslissing nog wel goedkeuren, maar grote wijzigingen verwacht men niet meer. De invoering van het systeem is namelijk in lijn met het plan dat Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) al langer had aangekondigd. 

Voor dagjestoeristen komt er een soort van dagpas. Dat tarief zou variëren van 10 tot 20 euro. Voor wie in Brussel woont verdwijnt de eenmalige belasting op in verkeerstelling en de jaarlijkse wegenbelasting. Brusselaars zullen enkel nog betalen voor de kilometers die ze rijden.

Vlaamse automobilist betaalt de rekening

Heel anders ligt het voor zo’n kwart miljoen Vlamingen die dagelijks voor het werk naar Brussel moeten pendelen. Die zullen vanaf 2022 niet alleen de Brusselse belasting alsook hun Vlaamse belastingen moeten ophoesten. In tegenstelling tot de Brusselaars zien de Vlamingen hun rekeningrijden niet gecompenseerd door de afschaffing van andere belastingen. Die betalen zij gewoon ook aan de Vlaamse overheid. Hetzelfde geldt overigens voor wie in Wallonië woont. 

Lange tijd was er sprake dat het rekeningrijden zou worden ingevoerd in een samenwerkingsakkoord met alle regio’s. Maar nu de Vlaamse regering het rekeningrijden heeft afgevoerd, kiest de Brusselse regering onder impuls van Groen-minister Van den Brandt de vlucht vooruit. Over een samenwerkingsakkoord is geen sprake meer. 

Ook bestuurders van een leasing­wagen ontsnappen wellicht niet aan de belasting. Ondanks waarschuwingen voor de juridische complexiteit. Brussel wil sowieso dat de bestuurders van de leasingwagens zélf meebetalen in het systeem. Een optie die men overweegt is de autofiscaliteit voor leasingbedrijven in Brussel te behouden. Tegelijk laat men de werknemers met een bedrijfswagen ook zelf betalen voor het gebruik. 

In 2019, net voor de verkiezingen van 26 mei, had de Vlaamse Regering met toenmalig minister van Verkeer Ben Weyts nog beslist om het rekeningrijden af te voeren. Door de Brusselse beslissing zet men Vlaanderen en de andere regio’s voor een voldongen feit. De vraag die zich stelt of de Vlaamse of andere regeringen, in navolging van Brussel opnieuw zullen overwegen om ook naar een systeem van rekeningrijden te evolueren. 

N-VA Vlaams Parlementslid Lorin Parys reageerde op Twitter al met een sarcastische vraag of men aan de grenzen met Vlaams Brabant geen tol zou heffen bij het buitenrijden van Brussel… 

 

1 REACTIE