Een leraar uit de Kempen, toonde begin deze week een Mohammedcartoon in zijn les. Dat kondigde hij vorige week op Twitter en Facebook aan. De leraar nam het initiatief uit respect voor de vermoorde en onthoofde Franse leerkracht Samuel Paty. Hij had het in zijn les over het belang van vrije meningsuiting en over de manier waarop bepaalde sociale media zoals Twitter en Facebook die bedreigen. “Ik begin mijn bezinningsmoment maandag eerste lesuur met tonen van de befaamde cartoon,” kondigde hij aan. 

Zijn bericht is intussen 737 keer gedeeld en kreeg al 2400 likes. Zijn Twitteraccount kreeg op slag een boost en zijn aantal volgers verdubbelde. De reacties die hij kreeg op sociale media zijn overwegend positief, maar naar eigen zeggen kreeg hij ook de nodige hoeveelheid “bagger” over zich heen.

“Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik op een school sta in de Kempen. Dus dit is geen uitzonderlijk moedige daad. Maar verzwijgen kunnen we toch niet? Uit respect vr onze Franse collega.” 

Belang van vrije meningsuiting kan niet genoeg worden benadrukt

In een korte reactie aan SCEPTR laat hij weten dat alles op serene wijze en zonder incidenten is verlopen.

Op de vraag of hij de Mohammedcartoons ook getoond zou hebben, mocht hij op een school in Antwerpen of Brussel lesgeven zei de leraar: “Ik heb mezelf die vraag ook al gesteld. Bij nader inzien denk ik dat het in die omstandigheden wellicht niet zou gedaan hebben.” 

Hij benadrukt nogmaals dat hij zichzelf “niet uitzonderlijk moedig” vindt, maar dat het belang van vrije meningsuiting niet genoeg kan worden benadrukt.

De Franse regering projecteerde de Mohammedcartoons van Charlie-Hebdo overigens op overheidsgebouwen, eveneens als signaal dat vrije meningsuiting belangrijk is.