Vandaag zou het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement een beslissing moeten vellen over de te volgen procedure voor het aanvullen van de raad van bestuur van gelijkekansencentrum Unia. Dat schrijft De Morgen. De diensten van het Vlaams Parlement zouden pleiten voor een benoeming volgens het systeem-D’Hondt, wat een zitje voor het Vlaams Belang betekent.

Tot op heden werden de Vlaamse zitjes van de raad van bestuur van het gelijkekansencentrum Unia aangeduid via het systeem-D’Hondt, wat wil zeggen dat de benoemingen verdeeld worden op basis van de grootte van de fracties in het parlement. De Vlaamse zijde van de raad van bestuur telt op dit moment twee mensen die aangesteld werden door de N-VA en telkens één voor CD&V en Open Vld.

Onrust binnen Unia over mogelijke komst Vlaams Belang

De verkiezingsuitslag van 2019 zou betekenen dat, althans op basis van het systeem-D’Hondt, Open Vld haar benoeming zou kwijtspelen. Het Vlaams Belang zou er dan weer een zitje bijkrijgen. De rechtse partij is altijd een fervent tegenstander van Unia geweest.

Toeval of niet, de directie van Unia wil net nu komaf maken met de benoemingen volgens het systeem-D’Hondt. De mogelijke komst van het Vlaams Belang zorgde voor onrust binnen de instelling.

De uiteindelijke beslissing werd over de zomer getild door het Vlaamse Parlement. Vandaag ligt een nota voor waarin de diensten van het Vlaams Parlement pleiten voor een benoeming volgens het systeem-D’Hondt, wat dus een zitje voor het Vlaams Belang betekent.