Volgens cijfers van Statistiek Vlaanderen volgen te weinig studenten een wetenschappelijke opleiding. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) vertelt dat de grootste oorzaak bij de onderfinanciëring van de STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics) ligt.

Volgens statistiek Vlaanderen was in 2018 19%van de hogere diploma’s een van de STAM-richtingen. Dit is beduidend lager dan het Europees gemiddelde van 25%. In Duitsland ligt dit cijfer zelfs op 35%. En dat is volgens Vlaams Belang een probleem. “Een van de oorzaken is de onderfinanciering van STEM-richtingen aan onze hogescholen. Vlaanderen moet meer ambitie tonen inzake de financiering van deze richtingen. Ze vormen de motor van onze welvaart”, zegt Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

(Lees verder onder de tweet)

 

Hoewel er zeker vooruitgang wordt geboekt, liggen de noden op het terrein veel hoger. Helaas wordt het budget van het groeipad niet opgetrokken. Van een mogelijke herverdeling binnen het bestaande budget is ook geen sprake”, vertelt Slagmulder verder. “Indien we STEM aantrekkelijker willen maken voor veel studenten, moet er geïnvesteerd worden in een gevarieerd aanbod aan afstudeerrichtingen en specialisaties, maar ook in duurzame, toekomstgerichte innovatie binnen deze richtingen.”