Vlaams Belang lijkt dan toch geen zitje te bemachtigen in de raad van bestuur van Unia. Normaal gezien zou Vlaams Belang door haar verkiezingsoverwinning één bestuurslid mogen aanduiden, maar vandaag werd beslist om de zitjes gewoon leeg te laten. Volgens Vlaams Belang gaat het om een poging om hen uit de raad van bestuur te houden. Dat meldt Belga

De raad van bestuur van gelijkekansencentrum Unia bestaat uit 21 leden die onder meer worden aangeduid door de parlementen van ons land. Het Vlaams Parlement mag vier bestuursleden aanduiden, welke partijen dat mogen doen hangt af van de verkiezingsuitslag. Door haar verkiezingsoverwinning bij de vorige verkiezingen zou Vlaams Belang nu één bestuurslid mogen aanduiden.

Vlaams Belang geweerd

Maar de mogelijke komst van Vlaams Belang zorgt voor heel wat onrust binnen de instelling. Vlaams Belang staat immers gekend als fervent tegenstander van Unia en zou er dus nu voor het eerst in de raad van bestuur mogen zetelen. Vandaag werd echter beslist dat het Vlaams Parlement niemand zal benoemen voor de raad van bestuur, zodat ook Vlaams Belang dus geen bestuurslid mag aanduiden.

“In het regeerakkoord is voorzien dat er een eigen Vlaams gelijkekansencentrum wordt opgericht”, zo verklaart Wilfried Vandaele (N-VA) die opvallende keuze. Dat nieuwe gelijkekansencentrum zou er in 2023 komen, waardoor de nieuwe bestuursleden er maar twee jaar zouden zetelen. “We vinden het dus als meerderheid een beetje raar om bij Unia nu nog mensen te benoemen voor zo’n korte periode.”

Volgens Vlaams Belang gaat het echter om een poging om hen uit de raad van bestuur te houden. “Men verandert de spelregels omdat de democratie voor een aantal politiek correcte partijen blijkbaar het ongewenste resultaat heeft”, aldus VB-fractieleider Chris Janssens aan Belga. “Wij gaan alle juridische en democratische middelen uitputten om dat recht te doen gelden. Als de plenaire dit voorstel zou volgen, zullen wij naar de Raad van State stappen.”

1 REACTIE