Een deelnemer aan het Vivaldi-protest ontving na de protestrit georganiseerd door Vlaams Belang van de Wegpolitie een proces-verbaal voor ‘middenvakrijden’. Dat bevestigt ons de 21-jarige Sacha V. die zondag 27 september net als duizenden andere automobilisten op weg was naar de parking aan de Heizel om zijn ongenoegen te uiten tegen de ‘Vivaldi’-regering. Hij krijgt de boete wegens “belemmeren van het wegverkeer” toen hij met zijn wagen op de E40 reed ter hoogte van Affligem. Sacha V. weigert in te gaan op een voorstel tot minnelijke schikking. “Als ik in fout ben ben ik in fout, maar deze boete is er vér over”, zegt hij aan SCEPTR. 

“De bedoeling was inderdaad dat we op de autosnelweg zo veel mogelijk rechts zouden rijden. Maar natuurlijk zijn er altijd wel enkelen tussen die zich daar niet aan hielden. Ik reed inderdaad even op de middelste rijstrook. Toen kwam er een politiewagen bij. Die heeft zich tussen de middelste rijstrook en de derde rijstrook gezet en is iedereen aan de kant beginnen duwen.”

Wie op de tweede rijstrook reed kon volgens Sacha V. dus niet anders dan uitwijken. “Mensen die op de eerste rijstrook reden waren gedwongen op de pechstrook te gaan rijden omdat de politie aan het ‘duwen’ was. Ik kon niet onmiddellijk invoegen op dat eerste rijvak. Op dat moment komt de politie naast me rijden en ze deden teken dat ik naar het eerste rijvak moest. Ongeveer binnen de vijf seconden heb ik dat ook gedaan. En toch heb ik nu een boete gekregen,” legt hij uit.

Op die boete lezen we inderdaad dat “betrokkene constant op het middelste rijstrook reed, dat het voertuig echter bleef rijden en pas na diverse aanmaningen door opstellers invoegde op de rechterrijstrook”.  Sacha V. gaat daar niet mee akkoord: “Er staat geschreven dat ik meerdere malen ben gewaarschuwd, terwijl dat er exact een keer is gewaarschuwd. Ik was niet aan het ‘middenvakrijden’ omdat alles volledig vast zat.”

Sacha’s wagen was ter gelegenheid van de protestrit getooid met stickers en Vlaamse symbolen. Hij vreest dat dat meespeelde. “Maar ik ben niet van plan dat te betalen. Ik weet wanneer ik in fout ben. Ik weet ook wanneer dat het echt zever in pakskes is. En dit is echt zever in pakskes,” besluit hij vastberaden.