De Vivaldi-regering moet nog uit de startblokken schieten, of er komt al onenigheid tussen de coalitiepartners bovendrijven. Zo is er vooralsnog onduidelijkheid over de vraag of het beoogde ‘minimumpensioen van 1.500 euro’ als netto-, dan wel brutobedrag beschouwd moet worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Socialisten en liberalen sturen tegenstrijdige signalen uit over de kwestie.

Volgens het formatie-akkoord zal het minimumpensioen “geleidelijk worden opgetrokken (volledige en onvolledige loopbaan) richting 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan”. Hoewel er duidelijk staat dat het om een “netto” bedrag gaat, is het dus niet zeker dat het effectieve bedrag 1.500 euro zal bedragen.

(Lees verder onder de tweet.)

Minimumpensioen van 1.500 euro: netto of bruto?

Terwijl sp.a zich volgens Het Laatste Nieuws sterk maakt dat “het minimumpensioen 1.500 euro netto” zal bedragen tegen het einde van de legislatuur, geeft Open Vld tegengas. Volgens de liberalen komt er een “forse injectie van de laagste pensioenen”, maar “alle andere modaliteiten liggen nog niet vast”.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez mengde zich gisteren in de discussie. “Waarom hebben we het nog steeds over een pensioen van 1.500 euro netto? Het is een brutobedrag! Voor deze maatregel zou 3,6 miljard nodig zijn geweest en in de begrotingstabel staat 3,2 miljard aan totale uitgaven. In 2024 zal het 1.580 euro bruto zijn”, zegt Bouchez.