In Kortrijk hebben vijf studenten een boete gekregen van in totaal 1.250 euro omdat ze samen een broodje zaten te eten op een bankje. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de huidige coronamaatregelen zijn samenscholingen met maximum vier personen toegelaten, maar er komt heel wat kritiek op de boete. 

Donderdagmiddag zaten de vijf studenten op een bankje op de Kortrijkse Grote Markt een broodje te eten, zonder te weten dat ze daarmee in overtreding waren. De nieuwe coronamaatregelen stellen immers dat men in groepjes van maximum vier personen mag samenkomen, één persoon minder dus.

Plotseling stond er politie naast hen en kregen ze onmiddellijk elk een boete van 250 euro. De studenten verklaarden dat ze simpelweg niet wisten dat ze maar met vier mochten samenzitten vanwege de voortdurend veranderende regels, maar dat mocht niet baten. 

Eén van hun ouders reageert verontwaardigd in HLN. “Ik ben jurist en heb altijd geleerd dat er een evenredigheid moet zijn tussen inbreuk en straf. We zijn op vandaag compleet losgeslagen. Kleinere inbreuken worden veel te zwaar gesanctioneerd. 250 euro per student omdat ze met vijf aan een tafel een broodje zitten te eten… komaan zeg!”

Ook op sociale media wordt verbolgen gereageerd, onder meer door Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove. Hij wijst onder meer op het verschil in bestraffing bij de studenten, en in corona-hotspot Molenbeek. “In Molenbeek worden er in een week met 1388 besmettingen amper 2 boetes uitgeschreven…”, reageert hij op het artikel. 

1 REACTIE