Bij de regeringsverklaring, voor de gelegenheid, in het Europees parlement, liet de VB-fractie zich opmerken met ‘protest’-mondmaskers. Op de mondmaskers stond het opschrift ‘niet mijn regering’. “Een ondubbelzinnig gebaar van verzet tegen deze anti-Vlaamse regering”, aldus de partij. Ook N-VA, federaal in de oppositie benadrukte dat de regering De Croo in Vlaanderen niet over een draagvlak beschikt. 

Het zit de Vlaams Belang fractie duidelijk hoog dat de ‘Vivaldi’-regering van premier Alexander De Croo in Vlaanderen niet over een meerderheid beschikt. 

Dat lieten ze vandaag ook duidelijk merken en ze zetten hun protest ook visueel kracht bij met ‘protest’-mondmaskers. Gisteren daagde de partij nog op aan het CD&V-congres in Antwerpen  en vandaag volgde de actie met mondmaskers. Het is duidelijk dat de communicatie naar een hoger niveau is getild.

“Verkiezingsuitslagen hebben hier blijkbaar geen invloed op regeringsvormingen. Men dient gewoon lang genoeg te wachten, tot de Vlaamse kiezers de verkiezingsresultaten vergeten zijn en verondersteld worden ‘opgelucht’ te zijn dat er eindelijk überhaupt een regering is”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Gelijkaardige kritiek kwam er ook voor de nieuwe regering vanuit de N-VA fractie. En ook N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde in Terzake de regering De Croo een regering zonder draagvlak, met een premier van de zevende partij én een rood-groene boventoon”. (lees verder onder deze tweet) 

Barbara Pas (VB): “Deze regering wordt één grote linkse nachtmerrie van klimaattaksen over hogere belastingen tot nog meer migratie”

“Onvoorstelbaar met welke minachting men 60 procent van de bevolking behandelt”, liet ook fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas optekenen. Volgens Pas dreigt de nieuwe regering vooral “één grote linkse nachtmerrie, van klimaattaksen over hogere belastingen tot nog meer migratie…” te zullen worden. “Op elk gebied het omgekeerde van datgene waar op 26 mei 2019 voor gekozen werd”.

Van Grieken zelf noemt de actie “een aperitiefhapje” en kondigt aan “deze anti-Vlaamse regering met alle democratische middelen bekampen”. Maar hij bevestigt wel dat zijn partij met alle middelen verzet zal blijven tonen: “Op straat, op sociale media, in televisiestudio’s en uiteraard ook in de parlementen”.

Afgelopen zondag organiseerde het VB ook nog een grootschalige protestrit waarbij naar schatting 10 tot 15.000 aanwezigen tegen de ‘Vivaldi’-regering protesteerden.