Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) moest vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers toegeven dat er een gebrek aan bewijs is dat de café’s een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

De regering kondigde onlangs een verstrenging van de coronamaatregelen aan in de hoop de verdere verspreiding van het virus af te remmen. Zo moeten cafés binnenkort verplicht om 23 uur sluiten. In Brussel, het epicentrum van de huidige coronagolf, moeten ze zelfs een hele maand volledig dicht. De horeca reageerde misnoegd op de zoveelste klap.

Vandenbroucke: “Sluiting cafés onrechtvaardig, maar het virus is onrechtvaardig”

Er bestaat discussie en twijfel over de precieze rol die cafés spelen in de verspreiding van het virus. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) moest vanmiddag in de Kamer toegeven dat er een gebrek aan “hard wetenschappelijk bewijs” is. “Hard bewijs is er niet om te zeggen wat men waar moet doen”, zegt Vandenbroucke. “De data zouden beter kunnen, maar we handelen in wetenschappelijke onzekerheid.”

De minister beklemtoont wel dat de maatregelen volgens hem noodzakelijk zijn. “Beeld u in dat we in oorlog zijn, dat de vijand over zee komt en dat we veel kusten hebben”, klinkt het. “We weten niet waar hij gaat aanvallen. Waar we het meest fragiel zijn, gaan we versterken, in onzekerheid. Vraag niet het ultieme bewijs. Natuurlijk is de maatregel onrechtvaardig, maar het virus is onrechtvaardig. Het kent geen rechtvaardigheid, en wij moeten ageren.”

1 REACTIE

  1. De tussenkomst van Vandenbroucke was ronduit beschamend. Zijn sneer naar burgemeester d’Haese van Aalst was zeer laag bij de gronds. Zijn verwijzing naar de meer dan 500 Aalstenaars die jaarlijks verzorgd worden in het UZBrussel slaat nergens op. Deze Aalstenaars passen in de normale werking van het ziekenhuis. Dit kan niet gezegd worden van de ‘Brusselaars’ die naar Aalsterse ziekenhuizen worden getransfereerd. Die vormen omwille van de crimineel lakse omgang met het virus van de Brusselse overheid een reëel gevaar voor overbelasting van het zorgpersoneel en ontwrichting van de reguliere zorg.
    Jean-Marie Dedecker heeft hem goed van antwoord gediend door te herinneren aan het verbod om tweede verblijven te bezoeken. Dit omdat veel volk aan de kust een bedreiging vormde voor de capaciteit van de ziekenhuizen!
    In zijn vergelijking met een oorlog gaat hij niet ver genoeg. Als je niet weet waar de vijand zal toeslaan dan moet je een Atlantikwal bouwen : een lockdown van de meest getroffen wijken.
    Dan is er nog zijn uitspraak dat het virus onrechtvaardig is. Dommere uitspraken zijn ver te zoeken. Morgen zegt hij nog dat het virus racistisch is omdat het relatief meer Marokkanen en Turken besmet.
    En als toppunt zijn bekentenis dat niet bewezen is dat de sluiting van café’s zal bijdragen aan de strijd tegen het virus. De sluiting is dan gewoonweg een geval van stoerdoenerij. Kijk eens welke straffe maatregelen ik durf nemen. De café-uitbaters zijn dan maar quantité négligible.