Overbelaste Belgische ziekenhuizen in ons land kunnen in principe een beroep doen vrije plaatsen in Duitse ziekenhuizen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bevestigd in De Kamer. “Ik heb contact opgenomen met mijn Duitse collega’s, en zij hebben onmiddellijk toegezegd.” Dat meldt BELGA. Vanavond meldde een Duitse correspondent van de ZDF op Twitter dat vanuit Eupen reeds twee coronapatiënten zijn overgebracht naar Duitsland.

Om de druk op de Belgische ziekenhuizen te verlichten doet de regering een beroep op de Europese solidariteit. Dat bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer.

Gisteren bezocht Vandenbroucke al een ziekenhuis in Luik en was daarbij zichtbaar onder de indruk van de penibele toestand. 

Vandenbroucke nam eerder al contact op met zijn Duitse ambtgenoot Jens Spahn en met de ministers in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, de Duitse deelstaten aan de Belgische grens. “Zij hebben mij onmiddellijk gezegd dat de Europese solidariteit hier speelt, en dat zij meteen patiënten zouden opnemen als Belgische ziekenhuizen dat vragen en er plaatsen beschikbaar zijn.

De nodige regelgeving rond onder meer financiering en transport is geregeld, benadrukte Vandenbroucke nog. “In Duitsland heeft men zeer veel IC-bedden, dus we kunnen ze gebruiken. Ziekenhuizen die dat wensen kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland. Dat is niet evident en moet patiënt per patiënt bekeken worden, maar de mogelijkheid bestaat en ik vind dat een mooi voorbeeld van Europese solidariteit.”