Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat strengere coronamaatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar roept mensen op om dit weekend geen extra plannen te maken. Dat zei hij vandaag op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. “Hoe sneller we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus opnieuw bij het nekvel hebben”, klinkt het.
 

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen en worden er hoogstwaarschijnlijk strengere maatregelen aangekondigd. “We zetten vandaag een belangrijke stap in de strijd tegen Covid-19”, klinkt het bij Van Gucht. Hij bevestigde dat de voorstelling van de barometer er komt. En dat er ook nieuwe strengere maatregelen komen. “En die zijn echt nodig, want de cijfers zijn niet goed”, benadrukte de viroloog.

Van Gucht verwacht dat de nieuwe coronamaatregelen vanaf maandag ingaan, maar roept mensen op om ook dit weekend al hun gezond verstand te gebruiken. “Maak geen extra plannen de komende dagen en denk niet: ‘we profiteren er nog even van nu het nog kan'”, aldus Van Gucht. “Hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we het virus terug bij het nekvel kunnen pakken.”

Enkele opvallende resultaten van corona-enquête Sciensano

Van Gucht gaf ook uitleg bij de resultaten van de meest recente enquête waaraan 30.000 volwassenen deelnamen. Daaruit blijkt dat de algemene ontevredenheid over de beperking van onze sociale contacten is afgenomen. De angstgevoelens onder de bevolking nemen wel toe vergeleken met de voorbije zomer. 

Enigszins zorgwekkend is dat mensen aangeven dat hun kennis over de geldende maatregelen is afgenomen in vergelijking met de voorbije maanden. Mensen houden ook minder rekening gehouden met de hygiëne- en afstandsregels. Ook het aantal mensen dat niet thuisblijft wanneer ze ziek zijn is licht toegenomen. Positieve evolutie is de stijging van het aantal mensen dat een mondneusmasker draagt.

Opmerkelijk. Er lijkt ook wantrouwen te zijn tegenover een coronavaccin. Een op twee Belgen is vast van plan zich te laten vaccineren. Maar daar staat tegenover dat ruim één op drie zegt dit nog niet zeker te weten. Bijna twee op tien Belgen zegt nu al zich niet te willen laten vaccineren.

Volgens Van Gucht zou de twijfel of weigering vooral te wijzen zijn aan de angst voor de bijwerkingen. Het gaat om mensen met een reeds bestaand negatief persoonlijk standpunt tegen vaccinatie in het algemeen. “Daarnaast gaat het ook vaker om mensen met weinig vertrouwen in de overheid of in wetenschappelijke instellingen,” zei Van Gucht nog.