Uitgeverij Clavis uit Hasselt heeft besloten 7.000 boeken te vernietigen omdat de traditionele Zwarte Piet erin voorkomt. Ze kwamen naar eigen zeggen onder druk te staan van boekhandels die nog weigerden boeken van hen te kopen als ze de boeken met Zwarte Piet bleven drukken. Dat meldt Het Belang van Limburg

“Als uitgever bloedt mijn hart”, aldus oprichter Philippe Werck van Clavis in Het Belang van Limburg. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons bedrijf dat we boeken vernietigen.”

En niet zomaar een paar boeken, ruim 7.000 om precies te zijn. Allemaal zijn het jeugdboeken waarin teksten of afbeeldingen van de traditionele Zwarte Piet staan. “We moeten mee met de nieuwe tendens”, klinkt het, al willen ze uitdrukkelijk geen standpunt innemen voor of tegen Zwarte Piet. Maar als ze als uitgeverij wilden blijven bestaan, konden ze niet anders.

“Er zijn Nederlandse boekhandels die dreigen om geen enkel boek van ons meer te kopen, als we nog sinterklaasboeken drukken met zwarte pieten. Dus we staan onder druk om de boeken aan te passen. De discussie is nu al een aantal jaren aan de gang en we moeten mee in deze maatschappelijke trend”, aldus de oprichter van de uitgeverij.

1 REACTIE