Verschillende werkgevers- en zelfstandigenfederaties vinden dat alle zwaar getroffen sectoren federale steunmaatregelen moeten krijgen. Niet enkel de horeca. De 500 miljoen die daarvoor werd vrijgemaakt zal niet volstaan volgens UCM-voorzitter Pierre-Frédéric Nyst.

Gisteren werd door minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (MR) en minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) beslist om een ‘crisisenveloppe’ van 500 miljoen euro te voorzien. Deze enveloppe voorziet de verdubbeling van het overbruggingsrecht, garanties voor de eindejaarspremie en de vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal. Maandagvoormiddag zat Clarinval samen met de werkgevers- en zelfstandigenfederaties Fevia, Unizo, NSZ en UCM.

(Lees verder onder de tweet)

 

Volgens de aanwezigen was het een ‘constructief en sereen’ gesprek. Maar de werkgevers merken op dat er teveel sectoren buiten de steunmaatregelen vallen. Zo zijn er vele bedrijven die in nauw verband samen werken met de horeca die de meerderheid van hun inkomsten verliezen door de sluiting. “We moeten de oefening maken om te bekijken of de maatregelen voor de horeca en de evenementensector ook voor hen kunnen worden toegepast”, zegt CEO Bart Buysse van voedingsfederatie Fevia.

Ook de Franstalige zelfstandigenorganisatie UCM vindt dat er nog niet genoeg gedaan wordt. Volgens voorzitter Pierre-Frédéric Nyst zal de 500 miljoen niet genoeg zijn. “Dat is een enorm bedrag, maar helaas zal het niet genoeg zijn”, klinkt het.