The New York Post pakte gisteren uit een explosief verhaal, waaruit blijkt dat Joe Biden wel degelijk een ontmoeting had met een topman van het Oekraïense energiebedrijf Birisma. De ontmoeting werd geregeld door Hunter Biden, die als lobbyist voor het bedrijf werkte. In volle verkiezingscampagne besloten Twitter en Facebook om de verspreiding van het verhaal te blokkeren.

The New York Post – een van de grootste kranten van de Verenigde Staten – pakte gisteren uit met de eerste ‘October Surprise’ van de Amerikaanse presidentscampagne door gelekte e-mails van Hunter Biden, zoon van Democratisch presidentskandidaat Joe Biden, te publiceren. 

Ontmoeting tussen Joe Biden en topman Birisma

Even terugspoelen naar het najaar van 2019: Joe Biden ontkende toen dat hij ooit met zijn zoon Hunter Biden over diens werk als lobbyist voor het Oekraïense energiebedrijf Birisma had gesproken. Hunter verdiende zo’n 50.000 dollar per maand voor zijn werk voor het Oekraïense bedrijf. 

Een van de door The New York Post gepubliceerde e-mails vermeldt wel degelijk een ontmoeting tussen Joe Biden en Vadym Pozharskyi, een topman van Birisma. “Beste Hunter, dank u voor het uitnodigen van mij in DC en het geven van een kans om uw vader te ontmoeten en wat tijd samen door te brengen”, staat te lezen in de e-mail. Het bericht dateert van 17 april 2015, ongeveer een jaar nadat Hunter voor het bedrijf begon te werken. In een eerdere email uit mei 2014 vraagt Pozharskyi Hunter om advies over hoe hij “zijn invloed” voor het bedrijf kan inzetten.

Procureur-generaal die Birisma onderzocht ontslagen na druk Biden

Minder dan acht maanden na de correspondentie zette Joe Biden, toen vicepresident van de Verenigde Staten, de Oekraïense regering onder druk om procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Biden dreigde daarbij met het achterhouden van een lening van 1 miljard dollar.

“Ik keek naar hen en zei: Ik vertrek over zes uur. Als de procureur-generaal niet ontslagen wordt, krijg je het geld niet. Nou, klootzak. Hij is ontslagen”, zei Biden in 2018 zelf over het incident.

Volgens Biden moest Shokin opstappen omdat hij verdacht werd van corruptie. Shokin zelf beweert dat hij voor zijn ontslag “specifieke plannen” had om Birisma te onderzoeken, “inclusief ondervragingen en andere misdaadonderzoeken naar alle leden van de raad van bestuur, inclusief Hunter Biden”.

De Commissie Binnenlandse Veiligheid van de Amerikaanse Senaat is eveneens in het bezit van de e-mails. Zij werden gevonden op een oude laptop van Hunter Biden die werd binnengebracht voor herstellingen en via de advocaat van Trump-bondgenoot en voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani aan de krant bezorgd.

(Lees verder onder de tweet.)

Facebook en Twitter censureren verhaal

Minstens even explosief als de onthullingen is het feit dat sociale mediabedrijven Facebook en Twitter de verspreiding van het verhaal in volle kiescampagne blokkeerden. De maatregelen stootten op veel onbegrip in het Republikeinse kamp. Volgens hen doen de sociale mediabedrijven aan censuur en proberen zij de verkiezingen te beïnvloeden.

Facebook-woordvoerder Andy Stone – in het verleden nog medewerker van de Democratische Partij – kondigde aan dat de verspreiding van het verhaal geblokkeerd zou worden tot het geverifieerd werd door ‘factcheckers’, een unicum. 

Ook Twitter censureerde verschillende links naar het artikel op zijn platform en verhinderde dat mensen nieuwe links naar het verhaal konden plaatsen. Verschillende rechtse commentatoren ondervonden de maatregelen aan den lijve en zagen hun tweets ‘beperkt’.