De Turkse regering reageert woedend op de cartoon van Erdogan op de voorpagina van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. AKP-prominenten noemen het blad onder meer “een verwerpelijk frans vod”, “haatproductiecentrum”, “bastaarden” en “hoerenzonen”.

Verschillende Turkse regeringsleden en AKP-prominenten reageren woedend op de publicatie van een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de voorpagina van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Erdogan. Privé is hij erg grappig”, staat bovenaan de voorpagina te lezen. Op de afbeelding is Erdogan te zien in een zetel, in zijn onderbroek en met een blikje in zijn hand. Hij heft het gewaad van een gesluierde vrouw op om haar achterwerk te onthullen. “Oeh! De profeet”, roept de beeltenis van de Turkse president.

“Charlie Hebdo is een verwerpelijk Frans vod”

“Je kunt niemand misleiden door je te verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting”, tweet de Turkse vicepresident Fuat Oktay. “Ik veroordeel de immorele publicatie van dit verwerpelijke Franse vod over onze president. Ik roep het morele, gewetensvolle internationale publiek op om zich uit te spreken tegen deze schande.”

“Charlie Hebdo heeft zojuist een serie zogenaamde cartoons vol verachtelijke beelden van onze president gepubliceerd”, schrijft de Turkse Communicatiedirecteur Fahrettin Altun. “Wij veroordelen deze meest walgelijke poging van deze publicatie om het culturele racisme en de haat te verspreiden.”
 
“De zogenaamde karikaturen zijn verachtelijk en ze zijn gespeend van enig echt gevoel voor menselijk fatsoen. Het is duidelijk het product van een xenofobe, islamofobe en intolerante culturele omgeving die de Franse leiders blijkbaar willen hebben in hun land”, aldus Altun.

Turks minister van Cultuur: “Jullie zijn bastaarden, hoerenzonen”

AKP-woordvoerder Omer Celik noemt Charlie Hebdo een “haatproductiecentrum”. “We veroordelen hun immorele publicaties over onze president met klem. Deze opvatting van publicatie is geen vrijheid van denken, maar vijandigheid tegenover het geloof. Deze mentaliteit heeft een walgelijk punt bereikt”, zegt Celik.
 
De Turkse minister van Cultuur Serdar Cam deed er nog een schepje bovenop. “Charlie Hebdo, jullie zijn bastaarden! Jullie zijn hoerenzonen”, zegt Cam.