Turkije lijkt de NAVO uit de dagen door de Turkse test met het Russische raketafweersysteem S-400. Het Pentagon benadrukt dat die test “ernstige gevolgen kan hebben voor de relaties tussen Washington en Ankara”. De test met de Russische installatie vormt een inbreuk op de Turkse NAVO-engagementen. Dat staat in een mededeling van het Pentagon, aldus BELGA.

Een week geleden hadden verschillende Turkse media gemeld dat het land een test had uitgevoerd met het raketafweersysteem S-400. Die berichten zijn vrijdag bevestigd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

In een mededeling heeft het Pentagon vrijdag duidelijk gemaakt dat het die test ten strengste veroordeelt. De test dreigt “ernstige gevolgen voor onze relaties op het vlak van veiligheid” te hebben, klinkt het nog.

De aankoop van de Russische installatie door Ankara had eerder al tot spanningen geleid tussen de Turkse regering en de andere NAVO-landen. In een reactie besliste de VS Turkije formeel uit het programma rond het gevechtsvliegtuig F-35 te zetten. Daarin was Turkije nochtans een belangrijke partner. Maar Washington vreest dat Rusland strategische technische informatie zou kunnen inwinnen. Meer bepaald over de nieuwe F-35 als Turkije die inzet samen met het Russische S-400-systeem.

Op het vlak van internationale politiek lijkt president Erdogan vaker aan te sturen op conflicten. Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Turkije er onlangs van een “directe aanwezigheid op het terrein” te hebben in het conflict rond Nagorno-Karabach. Zo gebruikt Azerbeidzjan drones van Turkse makelij. Ankara zou zelfs Syrische jihadisten overvliegen naar de Kaukasus.