De Tsjetsjeense moefti Saakh-Khadzhi Mezhiev noemt de Franse president en al zijn aanhangers en vijand van de islam en alle moslims. Dat meldt het Russische persagentschap RIA. Dat zei hij naar aanleiding van de cartoons van Mohammed die in Charlie Hebdo verschenen.

De cartoons hebben al tot veel controverse geleid en zelfs tot bloedvergiet. De Franse leerkracht Samuel werd onthoofd, een Brusselse leerkracht ontslagen, er zijn al meerdere aanslagen gepleegd in Frankrijk, waarschijnlijk uit wraak. Turkije en Pakistan reageerden ook al scherp op de cartoons. Maar Emmanuel Macron blijft achter de Franse waarden van vrijheid staan.

De terrorist die Samuel Paty onthoofde was van Tsjetsjeense afkomst. Het is dus extra opmerkelijk dat de Moefti van Tsjetsjenië dergelijke harde taal spreekt. De Tsjetsjeense regering reageerde in een statement aan RIA. “De Tsjetsjeense moefti bedreigt de Franse president niet, noch worden de Fransen bedreigd. Hij legt gewoon uit dat Macron en zijn aanhangers de vijanden van de islam zijn en alle moslims omdat ze cartoons ophangen van de profeet Mohammed (vrede zij met hem).”