Kazachstan heeft besloten om het trefzinnetje “very nice” uit de film Borat te gebruiken als toeristische slogan. Toen de film in 2006 uitkwam, kon het land er eerst niet mee lachen. 14 jaar later kan de overheid de humor wel appreciëren. Die beslissing valt waarschijnlijk niet toevallig nu. Laatst verscheen namelijk de tweede film van Borat op Amazon Prime.

De nieuwe toeristische video toont enkele prachtige beelden van het land. Al snel verschijnt een wandelaar die glimlacht in de bergen en “very nice” zegt. Naast de natuur wil Kazachstan ook pronken met hun unieke keuken. Een man drinkt uit een versierd kommetje en zegt ook: “Hmm, dat is eigenlijk echt wel ‘very nice’.” Daarnaast verschijnt ook de slogan: “Kazachstan, very nice!” Zo gaat de video nog even verder. U kunt de beelden hieronder bekijken. De video is razend populair. In nog geen 4 dagen werden de beelden op YouTube al meer dan 700.000 keer bekeken.

(Lees verder onder de video)

Van “very nice” tot “throw the Jew down the well”

Borat Sagdiyev is een fictief personage gespeeld door Sacha Baron Cohen in de comedyfilm Borat. Hij is een Kazachse journalist die Amerika rondtrekt. De komedie in de film steunt vooral op situationele humor met onwetende ‘slachtoffers’. Buiten de filmcrew en Borat zelf, weten andere deelnemers eigenlijk niet dat Borat geen echt figuur is.

De film bracht echter ook wat controverse met zich mee. Een zeer bekende scène is bijvoorbeeld wanneer Borat op een podium in Arizona een liedje begint te zingen waarin hij “throw the Jew down the well” zingt. Hij wist de onwetende toeschouwers zelfs te overtuigen om mee te zingen. In een speech voor de Anti-Defamation League in 2019 legde hij ook uit waarom hij dit deed. “Als een komediant probeer ik mensen te verrassen en bloot te leggen waar ze echt in geloven… Toen ik mensen “throw the Jew down the well” kon laten zingen, toonde dat toch hun onverschilligheid aan.”

(Lees verder onder de video)

Amazon Prime lanceert Borat 2

De controversiële humor viel toch in de smaak. De film was razend populair en Sacha Baron Cohen werd zeer bekend. Hij verscheen ook in andere films met dergelijke humor zoals The Dictator uit 2012. Nu kruipt hij opnieuw in de huid van Borat in een tweede film die exclusief te bekijken is op Amazon Prime.